FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ETA vidi "nove prilike" u sadašnjem političkom kontekstu

MADRID, 27. rujna 2005. (Hina/AFP) - Baskijska oružana separatističkaorganizacija ETA vidi "novu priliku" u sadašnjem političkom kontekstu,obilježenom uvjetnom ponudom dijaloga od strane španjolske vlade,prema priopćenju izdanom u utorak.
MADRID, 27. rujna 2005. (Hina/AFP) - Baskijska oružana separatistička organizacija ETA vidi "novu priliku" u sadašnjem političkom kontekstu, obilježenom uvjetnom ponudom dijaloga od strane španjolske vlade, prema priopćenju izdanom u utorak.

"Nude nam se nove prilike i prijete nove opasnosti", piše u vrlo dugom priopćenju koje je objavio nezavisni dnevnik Gara prigodom komemoracije baskijske radikalne nacionalističke zajednice.

Zajedno s detaljnim komentarom unutrašnjeg političkog stanja u Baskiji, gdje su umjereni nacionalisti na vlasti, ETA ustanovljuje da "još postoji mogućnost da se demokratskim putem postigne priznavanje prava Baska".

U priopćenju se tvrdi da nezavisna ljevica (ETA i njezino političko okruženje) "brani otvaranje demokratskog procesa", govoreći o prijedlogu političkog ogranka Batasuna za rješavanje baskijskog sukoba "političkim dijalogom" iz studenoga 2004.

ETA, čiji su atentati odgovorni za 800 mrtvih od 1968. godine, ali koja nije ubijala unazad 28 mjeseci, poziva nezavisnu ljevicu da nastavi "borbu", ne navodeći druge detalje.

Socijalistička vlada Josea Luisa Zapatera, koju podržavaju zastupnici, predložila je dijalog s ETA-om pod uvjetom da definitivno odustane od oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙