FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Margetić primio dopunjenu hašku optužnicu

ZAGREB,26. rujna(Hina) - Bivši glavni urednik Hrvatskog slova DomagojMargetić, optužen za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), u ponedjeljak jeu Županijskom sudu u Zagrebu preuzeo dopunjenu optužnicu i diopopratnog materijala iz haškog Tužiteljstva.
ZAGREB,26. rujna(Hina) - Bivši glavni urednik Hrvatskog slova Domagoj Margetić, optužen za nepoštivanje Haškog suda (ICTY), u ponedjeljak je u Županijskom sudu u Zagrebu preuzeo dopunjenu optužnicu i dio popratnog materijala iz haškog Tužiteljstva.

Uz dopunjenu optužnicu, primio je i popis dokaza protiv njega te prijedlog tužitelja za izmjenu zaštitnih mjera, kojim se traži ukidanje statusa zaštićenog svjedoka zbog čijeg je objavljivanja identiteta i iskaza u Hrvatskom slovu 2004. i optužen, kazao je u telefonskom razgovoru Margetić.

Dopuna optužnice, po njegovim riječima, među ostalim sadrži i stavak u kojem se kao otegotna okolnost navodi kako je zaštićeni svjedok potencijalni svjedok optužbe u drugim predmetima ICTY-a, uključujući i postupak protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika tzv. Herceg-Bosne.

Po drugoj strani tužitelj je zatražio ukidanje statusa zaštićenog svjedoka, koji je povod optužnici, uz obrazloženje da će njegovo ime u sudnici biti često spominjano.

Na popisu dokaza koje je primio su i oni s oznakom tajnosti, među kojima su neki njegovi već objavljeni članci, otvorena pisma glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu i drugim dužnosnicima, navodi Margetić.

Tužiteljstvo ICTY-a je 20. rujna predložilo spajanja postupka protiv četvorice hrvatskih novinara koje se tereti da su objavili identitet i iskaz istog zaštićenog svjedoka optužbe sa suđenja Tihomiru Blaškiću u ožujku 1998.

Pored Margetića, prijedlog se odnosi na direktora Hrvatskog slova Stjepana Šešelja, aktualnoga glavnog urednika tog lista Marijana Križića, te bivšega glavnog urednika Slobodne Dalmacije Josipa Jovića, koji se jedini nije odazvao pozivu da stupi pred ICTY i izjasni se o krivnji, dok su ostala trojica odbacila optužbe.

Predmetni sudac Orie danas je najavio izdavanja naloga za uhićenje Jovića, odluku o spajanju predmeta a nakon toga i odluku o početku suđenja, naznačivši kao poželjan termin kraj listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙