FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko izaslanstvo na zasjedanju Glavne konferencije IAEA

BEČ, , 26. rujna 2005. (Hina) - U Beču je u ponedjeljak počelo 49.zasjedanje Glavne konferencije Međunarodne agencije za atomskuenergiju (IAEA), na kojem sudjeluju izaslanstva iz više od 130zemalja, među kojima i hrvatsko, a vodi ga ravnatelj Državnog zavodaza nuklearnu sigurnost Matjaž Prah.
BEČ, , 26. rujna 2005. (Hina) - U Beču je u ponedjeljak počelo 49. zasjedanje Glavne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na kojem sudjeluju izaslanstva iz više od 130 zemalja, među kojima i hrvatsko, a vodi ga ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Matjaž Prah.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan naglasio je u svojoj poruci važnost primjene atomske energije u miroljubive svrhe kao doprinos miru, razvitku i blagostanju, te pozvao sve države na dogovor protiv širenja nuklearnog oružja.

"Nuklearna sigurnost i zaštita, te suzbijanje nuklearnog terorizma, glavna je zadaća na čemu moramo zajednički učinkovitije raditi", istaknuo je podnoseći izvješće o jednogodišnjem radu IAEA, njezin glavni direktor Mohamed ElBaradei koji je ponovno izabran na tu dužnost za sljedeće četiri godine.

ElBaradei je pozvao države na pridržavanje i provedbu obveza i sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT). Također je kazao da je u interesu i Irana i međunarodne zajednice da se u cijelosti ispune obveze iz Rezolucije o iranskom nuklearnom programu, koju je Vijeće guvernera (IAEA) prihvatilo u subotu u Beču. Također je pozvao Iran na nastavak suradnje s Agencijom i međunarodnom zajednicom. Naglasio je da Iran mora dokazati da njegov nuklearni program isključivo služi u mirnodopske svrhe.

Voditelj hrvatskog izaslanstva na zasjedanju, ravnatelj Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost Matjaž Prah izjavio je da Hrvatska ima

iznimno dobru suradnju s IAEA, osobito na području tehničke suradnje.

"Hrvatska je poznata u svijetu po prilično jakom znanstvenom razvitku, vezanom za sigurnosne analize nuklearnih postrojenja. Hrvatski stručnjaci kao partneri Međunarodne agencije za atomsku energiju rade svugdje po svijetu", rekao je Prah.

Zasjedanje Glavne konferencije IAEA u Beču traje do 30. rujna ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙