FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon 80 posto prebrojanih glasova CDU/CSU u laganom vodstvu

BERLIN, 19. rujna 2005. (Hina/AP) - Nakon 80 posto prebrojanih glasovas njemačkih prijevremenih parlamentarnih izbora unija CDU/CSU nalazise u laganom vodstvu ispred socijaldemokrata (SPD) GerhardaSchroedera, objavilo je državno izborno povjerenstvo.
BERLIN, 19. rujna 2005. (Hina/AP) - Nakon 80 posto prebrojanih glasova s njemačkih prijevremenih parlamentarnih izbora unija CDU/CSU nalazi se u laganom vodstvu ispred socijaldemokrata (SPD) Gerharda Schroedera, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

CDU/CSU osvojile su 36.5, a SPD 34 posto glasova. Liberali (FDP) osvojili su 9.8, a Stranka zelenih i Lijeva stranka po 7.9 posto glasova.

Međutim, zbog kompliciranog njemačkog sustava pretvaranja glasova u mandate, koji ovisi o raspodjeli glasova po pojedinim saveznim pokrajinama, moguće je da prednost u postocima demokršćanima ne donese značajniju prednost u parlamentu. Štoviše, prema izračunu jednog njemačkog instituta, CDU/CSU i SPD su u ovom trenutku izjednačeni po broju mandata u Bundestagu.

U svojim prvim reakcijama na izborne rezultate čelnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i demokršćanske unije CDU/CSU Gerhard Schroeder i Angela Merkel izjavili su da polažu pravo na kancelarsku poziciju i formiranje vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙