FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istarski vatrogasci prvi uveli sustav videonadzora požara na otvorenom

PULA,12. rujna 2005.(Hina) - Sustav videonadzora otvorenog prostora zazaštitu od požara u Istarskoj županiji svečano je danas u Puli u radpustio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić.
PULA,12. rujna 2005.(Hina) - Sustav videonadzora otvorenog prostora za zaštitu od požara u Istarskoj županiji svečano je danas u Puli u rad pustio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić.

To je prvi pilot-projekt takve vrste, a zajednički su ga realizirale Vatrogasna zajednica Istarske županije i Hrvatske šume.

Sustav kojim se na sedam mjesta u županiji putem 14 videokamera na monitorima u operativnim središtima prati stanje na otvorenom prostoru radi brzog uočavanja požara jedinstven je u Hrvatskoj i donosi velike promjene u radu istarskih vatrogasaca.

Naime, po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, do sada je na poslovima motrenja i dojave požara na fiksnim promatračnicama i u patrolama bilo angažirano stotinjak ljudi, a od sada će sustav dojave biti znatno brži i racionalniji uz mogućnost pregleda prostora i do deset kilometara zračne linije po kameri.

Kako se danas čulo, kamere su postavljene na stupovima i odašiljačima VIP-a, T-mobilea i HEP-a na 13 lokacija u Istri i jednoj na Cresu, a preko monitora se 24 sata dnevno izravno prate zbivanja na terenu. Riječ je o projektu vrijednom 2,5 milijuna kuna koji će s 50 posto sredstava financirati Hrvatske šume, a ostatak Vatrogasna zajednica Istarske županije te sedam područnih vatrogasnih zajednica u Istri.

"Novac uložen u projekt isplatit će se vrlo brzo u roku od dvije godine zbog brzine reagiranja i racionalizacije dojave požara", rekao je zapovjednik Dino Kozlevac dodavši kako se, primjerice, kamerama na Ćićariji može pratiti požar u Kanegri kod Umaga.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić kazao je da će se ovaj sustav, ako se u Istri bude pokazao iznimno korisnim, uvesti u sve hrvatske županije, poglavito na području priobalja gdje su i najveće štete od šumskih požara.

Voditelj službe za ekologiju Hrvatskih šuma Petar Jurjević istaknuo je kako Hrvatske šume godišnje u zaštitu šuma ulažu između 100 i 120 milijuna kuna od kojih veliki dio ide na osmatranje i dojavu požara na otvorenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙