FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Pisma J.V." Radoslava Putara i izložba pisama i fotografija

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - U Galeriji Mala danas je predstavljenaknjiga "Pisma J.V." Radoslava Putara (1921.-1994.), te izložba pisamai fotografija o kojima je u knjizi riječ.
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - U Galeriji Mala danas je predstavljena knjiga "Pisma J.V." Radoslava Putara (1921.-1994.), te izložba pisama i fotografija o kojima je u knjizi riječ.

Knjiga pisama likovnog kritičara Radoslava Putara izašla je u izdanju "Kratisa" a priredio ju je slikar Josip Vaništa kao zbirku zanimljivih zapisa, ulomaka iz korespodencije između 1981. i 1992. o slikarima Ljubi Babiću, Miljenku Stančiću, Miroslavu Kraljeviću, Milanu Steineru, Marinu Tartagliji te o umjetničkoj grupi Gorgona, u kojoj su djelovali i Vaništa i Putar.

Knjiga je obogaćena značajnom likovnom dokumentacijom, reprodukcijama niza slika o kojima se u pismima govori te fotografijama vezanima uz osobe i pojave iz doba Gorgone.

"Premda je riječ o vrlo intimnom obraćanju, napisani tekstovi obilno nadmašuju prigodnost i često imaju značenje vrlo objektivnih promišljanja i vrijednosti izrazito književnih izražajnih napora", piše u predgovoru knjizi Tonko Maroević.

Najveći dio pisama izmjenjuje tonove divljenja životu u prirodi i čežnje za susretima sa starim društvom, s prijateljima, a posebno za navraćanjem u atelje adresata, piše Maroević.

Uz pisma i fotografije iz knjige, na izložbi koju je također priredio Vaništa, može se vidjeti i mali crtež Milana Steinera na kojemu je slikar skicirao svoju poznatu sliku "Kiša".

Milana Broš Putar, supruga Radoslava Putara, zahvalila je Vaništi na prijateljstvu i pomoći u zadnjim godinama Putarova života. Prijateljstvo Vanište i kritičara Putara trajalo je od 1952. do Putarove smrti 1994.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙