FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meštrovićevo otvoreno pismo predsjedniku Upravnog odbora FIM-a akademiku Markoviću

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Predsjedniku Upravnoga odbora FundacijeIvana Meštrovića akademiku Vladimiru Markoviću uputio je MateMeštrović, sin poznatoga hrvatskog kipara, otvoreno pismo u kojemunavodi da će zatražiti pravnim putem promjenu i aktualizaciju Zakona oFundaciji Ivana Meštrovića (FIM) .
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Predsjedniku Upravnoga odbora Fundacije Ivana Meštrovića akademiku Vladimiru Markoviću uputio je Mate Meštrović, sin poznatoga hrvatskog kipara, otvoreno pismo u kojemu navodi da će zatražiti pravnim putem promjenu i aktualizaciju Zakona o Fundaciji Ivana Meštrovića (FIM) .

Zakon o FIM-u je zastario te nije usklađen s "Darovnim ugovorom" iz 1952., a nije usklađen niti s drugim hrvatskim zakonima - o muzejima, Zakonom o zakladama i fundacijama, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zakladama i fundacijama, Zakonom o ustanovama i t.d., navodi u pismu Mate Meštrović.

Napominje također kako će sa svojim nećakom Stjepanom Meštrovićem i nećakinjom Olgom Holmberg sudskim putem ispitati utemeljenost nekih odredaba postojećeg zakona.

"Sudskim putem ćemo istražiti neispunjavanje obaveza sa strane hrvatske države prema 'Darovnom ugovoru', kršenje naših autorskih prava te nanošenja štete ugledu i djelu Ivana Meštrovića", napominje.

Po riječima Mate Meštovića njegov otac nije razmišljao o fundaciji, još manje sa sjedištem u Zagrebu.

"U darovnom ugovoru stoji da će muzeji u Splitu i Zagrebu 'činiti samostalnu odijeljenu cjelinu', a ne 'radne jedinice' kako je to regulirano Zakonom o FIM-u, piše u pismu.

Mate Meštrović upozorava kako njegov otac nije odredio, a ni navedeni nasljednici nisu tražili nazočnost i posebni status u Upravnom odboru FIM-a. A ako već država želi i smatra potrebnim nazočnost predstavnika Meštrovićevih nasljednika, onda to može biti samo osoba koja ima povjerenje i podršku Meštrovićevih nasljednika, navodi se u pismu.

"Nama, navedenim nasljednicima, nije prihvatljivo da nam država putem zakona određuje predstavnika, budući da smo punoljetni, te da takva odredba krši naša ljudska i građanska prava", kaže u pismu.

Navodi kako će tražiti izuzeće iz inventarne knjige FIM-a 88 djela koja su uvedena bez pravovaljanog pristanka Ivana Meštrovića ili njegovih nasljednika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙