FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 24. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara ocijenila je danas "nedopustivima" nedavne tvrdnje glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da se optuženi general Ante Gotovina nalazi u jednom franjevačkom samostanu u Hrvatskoj. "Neprihvatljivo je i nedopustivo da glavna tužiteljica međunarodnog tribunala, koji su osnovali Ujedinjeni narodi, bez ikakvih dokaza javno sumnjiči cijelu redovničku zajednicu u Hrvatskoj, u ovom slučaju franjevačku, da ona u nekom od svojih samostana skriva optuženoga generala Antu Gotovinu", stoji u izjavi Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara, u kojoj su zastupljeni ovlašteni poglavari svih muških redovničkih zajednica Katoličke crkve koje djeluju u Hrvatskoj.

OSIJEK - Osumnjičeniku za ratne zločine Fredu Margušu, iz Čepina kod Osijeka, danas je, nakon ispitivanja kod istražnog suca osječkog Županijskog suda, određen pritvor u trajanju od 30 dana. Osumnjičenik je, zbog osnovane sumnje da je počinio to kazneno djelo, u četvrtak priveden u Istražni centar Županijskog suda, a Županijsko državno odvjetništvo jučer je protiv njega uputilo istražni zahtjev. Osumnjičenik je tijekom ispitivanja u cijelosti negirao kazneno djelo za koje ga se tereti, rekao je Hini istražni sudac Ante Kvesić.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor potpisala je danas ugovor o novčanoj potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s trima zadrugama hrvatskih branitelja - "Emanuel" iz Zagreba, "Voćar" iz Čajkovaca i "Orlovača" iz Kijeva. Potporu od 150.000 kuna dobila je zadruga "Emanuel", u kojoj šestorica hrvatskih branitelja trenutačno proizvode med i pčelarske proizvode, a namjeravaju pokrenuti i proizvodnju gljiva bukovača. Istu svotu dobila su dvanaestorica branitelja iz Čajkovaca, u Slavoniji, koji se bave proizvodom voća, ratarskih proizvoda i stočarstvom, te zadruga "Orlovača" u sklopu koje desetorica razvojačenih branitelja s područja Kijeva, Knina, Drniša i Benkovca rade na uzgoju jelena kopitara i muflona te pokreću još nekoliko proizvodnih projekata.

ZAGREB - HSP neće dopustiti promjenu odnosa snaga u velikogoričkom Gradskom vijeću ni u ostalim sredinama u kojima sudjeluje u vlasti osim na izborima, rekao je danas predsjednik HSP-a Anto Đapić. Anto Đapić rekao je na konferenciji za novinare da stranka od svojeg vijećnika u Velikoj Gorici Ivana Brdeka, koji je napustio vladajuću koaliciju sa SDP-om i priklonio se HDZ-u, očekuje da se povuče iz Gradskog vijeća i iz politike uopće.

JASTREBARSKO - SDP je danas u Jastrebarskom, u nazočnosti predsjednika stranke Ivice Račana, ponovno osnovao jaskansku stranačku organizaciju koja je bila raspuštena prije ljeta. U jaskanski SDP ušlo je sedmero novih članova koji već obnašaju vlast u Jastrebarskom, a na prošlim su lokalnim izborima izabrani kao neovisni kandidati. Petero je vijećnika, jedan zamjenik gradonačelnika, a jedan član Gradskog poglavarstva.

BABINA GREDA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković otvorio je danas u Babinoj Gredi nedaleko od Županje farmu muznih krava na imanju obitelji Ivana Stojanovića. U izgradnju farme s 50 muznih krava Ivan Stojanović uložio je oko dva milijuna kuna zahvaljujući zajmu HBOR-a. Na imanju Stojanovićevih danas se proizvodi oko 400 litara mlijeka na dan, a ta obitelj očekuje da će na dan proizvoditi do 1500 litara mlijeka. Otvarajući farmu ministar Čobanković izrazio je zadovoljstvo što, kako je rekao, i u Vukovarsko-srijemskoj županiji oživljava govedarska proizvodnja.

RIJEKA - Nova podzemna javna garaža "Stari grad" s 400 parkirnih mjesta, površine 10.000 četvornih metara u koju je tvrtka Austrograd uložila 9 milijuna eura danas je svečano otvorena u središtu Rijeke. Garažu na Klobučarićevu trgu otvorili su direktori Austrograda Slavko Pilepić i Karl Heinz Preimess. Garaža je izgrađena na dvije etaže, na mjestu nekadašnjeg propalog projekta tvrtke Fenixve.

ZAGREB - Kratkim predstavljanjem više europskih jezika i nagradnim pitanjima o zemljama u kojima se ti jezici govore danas se na glavnom zagrebačkom trgu svečano obilježava Europski dan jezika. U Hrvatskoj se ta europska kulturna priredba održava već četvrtu godinu, a u njoj sudjeluju Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija te izaslanstvo Europske komisije.

ZAGREB - Prvi poslijeratni naraštaj studenata zagrebačkog Građevinskog fakulteta proslavio je danas u prostorijama tog fakulteta 60. obljetnicu upisa. Na proslavi je bilo pedesetak veterana hrvatskog građevinarstva koji su ostvarili uspješnu karijeru u Hrvatskoj i u inozemstvu. Nazočne je pozdravio Franjo Antolić, također građevinar iz tog naraštaja, koji je rekao da je 215 studenata upisalo građevinu prije godine 1945., a 105 upravo te godine. Od tih 320 studenata živih je još osamdesetak. "Ponosan sam što smo svoj vijek proveli u službi građevine, za što smo i živjeli", rekao je.

ZAGREB - U povodu sutrašnjeg zatvaranja Svjetske izložbe "EXPO 2005" u Japanu, koju je razgledalo 20 milijuna posjetitelja, mnogobrojni svjetski mediji ističu velik uspjeh Hrvatskog paviljona kad je riječ o koncepciji i dizajnu, čiji su autori Damir Fabijanić i studio "3LHD" sa suradnicima, objavio je u informaciji za novinare Hrvatski paviljon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙