FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja usvijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 24. rujna 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u petak Izraelce i Palestince da poduzmu nove mjere radi ispunjenja njihovih obveza u skladu s "mirovnim smjernicama", međunarodnim planom koji predviđa osnivanje palestinske države. Vijeće poziva dvije strane da "poduzmu nove mjere kako bi ispunile obveze prema mirovnim smjernicama i napredovale prema osnivanju neovisne, suverene, demokratske palestinske države koja bi živjela pokraj Izraela u miru i sigurnosti", u izjavi koju je pročitao predsjednik Vijeća veleposlanik Filipina u UN-u Lauri Baja. Vijeće izražava svoju podršku priopćenju koje je u utorak u New Yorku objavio međunarodni kvartet za Bliski Istok, a koji poziva dvije strane da intenziviraju kontakte radi izvlačenja koristi nakon izraelskog povlačenja iz Gaze.

RAMALLAH - Fatah, pokret palestinskog čelnika Mahmuda Abasa, optužio je radikalnu skupinu Hamas da je odgovorna za eksploziju u kojoj je u petak tijekom vojne smotre zu Jabaliyi ubijeno namanje 15 Palestinaca, prema priopćenju Središnjeg odbora Fataha. "Odgovornost za velik broj danas ubijenih Palestinaca u Gazi pada na Hamas. Već smo zaključili da su vojne smotre opasne za naš narod i dogovorili s raznim oružanim skupinama da se ne trebaju održavati", navodi se u priopćenju nakon sastanka Središnjeg Odbora s Abasom u Ramallahu. Deklaracijom središnjeg odbora Fataha zauzima se oprečno stajalište od čelnika Hamasa koji su optužili Izrael da je odgovoran za eksploziju u kojoj je poginulo 15 i ranjeno više od 80 osoba.

WASHINGTON - Pentagon je odbio u petak poslati 40.000 dodatnih vojnika koje traže Louisiana i Teksas za pomoć u svladavanju posljedica uragana Rita, ali se obvezao pomoći tim državama slanjem benzina i druge pomoći. Guverneri država nisu precizirali potrebe, rekao je glasnogovornik Lawrence DiRita i dodao da dužnosnici procjenjuje potrebe. Uragan Rita je oslabio u petak i prešao u kategoriju 3 po ljestvici Saffir-Simpson, ali je i dalje opasan.

NEW YORK - Proizvodnja sirove nafte Meksičkog zaljeva zaustavila se u petak na 99 posto, a proizvodnja prirodnog plina na 72 posto radi evakaucija industrijskih postrojenja kojima prijeti uragan Rita, navela je savezna agencija Minerals Management service (MMS). Oko 77 posto od 819 platformi i 67 posto 134 crpilišta u Meksičkom zaljevu je evakuirano, prema podacima MMS-a, što predstavlja gubitak 1,49 milijuna barela nafte, dok normalna proizvodnja Meksičkog zaljeva iznosi 1,5 milijuna barela dnevno.

BEOGRAD - U petak su se u Beogradu, prvi puta nakon konstituiranja kosovskih vlasti 2000. godine, sastali ministri kulture Srbije i Kosova, Dragan Kojadinović i Astrit Haraxhia, koji su razgovarali o obnovi crkava oštećenih u neredima na Kosovu u ožujku 2004. godine. Kako je priopćilo Ministarstvo kulture Srbije, dvojica ministara su dogovorili da će imenovati koordinatore za kulturu, koji će formirati radne skupine koje će se baviti vraćanjem kulturnog i crkvenog blaga, kao i općom kulturnom razmjenom. Kosovski ministar Haraxhia kazao je da će kosovske institucije iduće godine za obnovu oštećenih objekata Srpske pravoslavne crkve izdvojiti milijun i pol eura, pored već dosad izdvojenih 4,2 milijuna eura. Srbijanski ministar kulture prihvatio je poziv kosovskog kolege da idući sastanak održe u Prištini, a kako se ističe u priopćenju, dvojica ministara nisu razgovarala o političkim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙