FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: razgovarali ministri kulture Srbije i Kosova

BEOGRAD,23. rujna 2004.(Hina) - U petak su se u Beogradu, prvi putanakon konstituiranja kosovskih vlasti 2000. godine, sastali ministrikulture Srbije i Kosova, Dragan Kojadinović i Astrit Haraxhia, koji surazgovarali o obnovi crkava oštećenih u neredima na Kosovu u ožujku2004. godine.
BEOGRAD,23. rujna 2004.(Hina) - U petak su se u Beogradu, prvi puta nakon konstituiranja kosovskih vlasti 2000. godine, sastali ministri kulture Srbije i Kosova, Dragan Kojadinović i Astrit Haraxhia, koji su razgovarali o obnovi crkava oštećenih u neredima na Kosovu u ožujku 2004. godine.

Kako je priopćilo Ministarstvo kulture Srbije, dvojica ministara su dogovorili da će imenovati koordinatore za kulturu, koji će formirati radne skupine koje će se baviti vraćanjem kulturnog i crkvenog blaga, kao i općom kulturnom razmjenom. Kosovski ministar Haraxhia kazao je da će kosovske institucije iduće godine za obnovu oštećenih objekata Srpske pravoslavne crkve izdvojiti milijun i pol eura, pored već dosad izdvojenih 4,2 milijuna eura.

Komisija za provođenje obnove (Reconstruction Implementation Commission - RIC) na Kosovu, na čijem je čelu stručnjak iz Vijeća Europe, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture, jednoglasno je izabrala ugovore za prvih 11 tendera koje je odobrila Srpska pravoslavna crkva, za koje je predviđeno da radovi počnu 10. listopada ove godine.

Kako se dodaje u priopćenju, u procesu obnove sudjelovat će i UNMIK, a bit će zatražena i suradnja Vijeća Europe, UNESCO-a i drugih međunarodnih kulturnih institucija.

Ministar Kojadinović uputio je poziv filmskim autorima s Kosova da sudjeluju na regionalnom Festivalu dokumentarnog filma, koji će biti održan u Beogradu od 29. studenoga, pod pokroviteljstvom Goetheovog instituta.

Srbijanski ministar kulture prihvatio je poziv kosovskog kolege da idući sastanak održe u Prištini, a kako se ističe u priopćenju, dvojica ministara nisu razgovarala o političkim pitanjima.

Kosovski ministar kulture prvi je ministar kosovske privremene Vlade koji je nakon 1999. godine službeno posjetio Beograd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙