FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija i Crna Gora bez predsjednika u New Yorku

BEOGRAD,13. rujna(Hina) - Srbija i Crna Gora bit će jedina zemlja nasvijetu koju na svečanom 60. zasjedanju Opće skupštine UN nećepredvoditi ni predsjednik države niti premijer, već ministar vanjskihposlova, a k tome će to će biti jedina zemlja koju će predstavljatidva izaslanstva, srbijansko i crnogorsko, koja će imati dva govora iobrađivati dvije teme te imati odvojene susrete.
BEOGRAD,13. rujna(Hina) - Srbija i Crna Gora bit će jedina zemlja na svijetu koju na svečanom 60. zasjedanju Opće skupštine UN neće predvoditi ni predsjednik države niti premijer, već ministar vanjskih poslova, a k tome će to će biti jedina zemlja koju će predstavljati dva izaslanstva, srbijansko i crnogorsko, koja će imati dva govora i obrađivati dvije teme te imati odvojene susrete.

Kako u utorak prenose mediji, nakon što je, bez posebnog objašnjenja, predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, Crnogorac Svetozar Marović, odbio predvoditi zajedničko izaslanstvo SCG na svečanu sjednicu Opće skupštine UN u New Yorku, nesporazumi koji već dulje traju na relaciji Podgorica-Beograd pojačali su se.

Marović je navodno odbio poći zato što je u sastav izaslanstva za New York bio uključen predsjednik Srbije Boris Tadić, dok je crnogorski predsjednik Filip Vujanović izostavljen.

Budući da je Marović odbio ići, predsjednik Srbije Boris Tadić je otkazao svoje sudjelovanje u zajedničkom izaslanstvu i u priopćenju o toj odluci naveo kako "je Marovićeva odluka štetna".

Raskol je tako postao ozbiljniji. Maroviću se, uz to, u Beogradu pripisuje to što se srpsko-crnogorsko Vijeće ministara (Vlada) već mjesecima ne sastaje, a eventualni dogovori telefonima zamjenjuju sjednice.

Tako će naposljetku ministar vanjskih poslova Vuk Drašković u UN-u govoriti o Kosovu, a crnogorski ministar vanjskih poslova, Miodrag Vlahović, koji predvodi drugi dio izaslanstva, postavit će pitanje Crne Gore i njezina prava na samostalnost kao neovisne države, na čemu se u Podgorici uvelike radi.

I u drugom dijelu boravka u New Yorku, u kontaktima s Amerikancima, programi i susreti su planirani odvojeno, kao i teme razgovora.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙