FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodorkovskom odbijena žalba, za 10 dana počinje služiti kaznu

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Bivši vlasnik naftne tvrtke JukosMihail Hodorkovski počet će za deset dana služiti osmogodišnjuzatvorsku kaznu, objavio je u petak sud u Moskvi koji je odbacio žalbunajpoznatijeg ruskog osuđenog tajkuna.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Bivši vlasnik naftne tvrtke Jukos Mihail Hodorkovski počet će za deset dana služiti osmogodišnju zatvorsku kaznu, objavio je u petak sud u Moskvi koji je odbacio žalbu najpoznatijeg ruskog osuđenog tajkuna.

Moskovski gradski sud u četvrtak kasno navečer odbacio je žalbu Hodorkovskoga na kaznu od devet godina zatvora koja mu je dosuđena zbog pronevjere i utaje poreza, ali ju je smanjio na osam godina zatvora, javile su agencije.

Time je završeno suđenje koje je obrana okarakterizirala političkim procesom pod pritiskom vlasti, što se nastavilo i u petak na dio odvjetnika iz braniteljskog tima tog nekad najbogatijeg čovjeka Rusije, koji je gotovo dvije godine pritvoren s, također osuđenim, suradnikom i poslovnim partnerom Platonom Lebedevim.

Obojici će to vrijeme biti oduzeto te bi zbog dobra ponašanja mogli biti oslobođeni već 2007., objavile su pravosudne vlasti, prenosi njemačka agencija dpa.

Hodorkovski je uhićen 2003. u jeku sukoba s Kremljom zbog svojih političkih i poslovnih ambicija, a ruske su vlasti njegov Jukos definitivno oslabile naplatom poreza i kazni u milijardama dolara.

Dio promatrača podržavao je ocjene obrane da je suđenje politički obračun Kremlja zbog tajkunovih političkih i poslovnih ambicija.

Robert Amsterdam, njegov branitelj iz Kanade, koji je oštro kritizirao rusku vladu tijekom cijelog postupka, kazao je u petak da su agenti službe državne sigurnosti došli u četvrtak navečer u njegov hotel, poništili mu vizu i dali rok od 24 sata da napusti Rusiju.

"Ne budem li u zrakoplovu do 5 sati poslije podne bit ću uhićen", rekao je za Reuters.

Karina Moskalenko iz braniteljskog tima najavila je tužbu zbog tog čina.

A još troje branitelja, Anton Drel, Denis Djatlev i Elena Levina, došli su u petak u ministarstvo pravosuđa na službeni poziv.

"Prema našim informacijama, ministarstvo je primilo zahtjev da nam se uskrate licence", kazao je Drel novinaru France pressea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙