FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovno odgođeno razmatranje žalbe Hodorkovskog

ZAGREB/MOSKVA, 19. rujna 2005. (Hina) - Moskovski gradski sud, koji jeu ponedjeljak nastavio razmatrati žalbu na presudu bivšeg ruskoganaftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, objavio je stanku do utorka radirješavanja pitanja tko će od odvjetnika štititi interese nekadašnjegčelnika Jukosa, javile su ruske novinske agencije.
ZAGREB/MOSKVA, 19. rujna 2005. (Hina) - Moskovski gradski sud, koji je u ponedjeljak nastavio razmatrati žalbu na presudu bivšeg ruskoga naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, objavio je stanku do utorka radi rješavanja pitanja tko će od odvjetnika štititi interese nekadašnjeg čelnika Jukosa, javile su ruske novinske agencije.

Razmatranje žalbe počelo je u srijedu, ali je odgođeno za ponedjeljak nakon što su suci utvrdili da je glavni branitelj Hodorkovskog u bolnici zbog zdravstvenih poteškoća.

Hodorkovski je prošle srijede rekao sudu da je postigao sporazum o predstavljanju svojih interesa pred sudom samo s jednim odvjetnikom - Genrihom Padvom te da ne može štititi svoje interese bez nazočnosti odvjetnika koji je u potpunosti upoznat s njegovim slučajem.

Usto, Hodorkovski je rekao da se nije mogao sastajati s odvjetnicima zbog karantene koja je uvedena kad je u dio zatvora u kojemu je smješten doveden zaraženi zatvorenik.

Sud je u ponedjeljak odlučio da će Hodorkovskog zastupati odvjetnici Denis Djatljev, Anton Drelj i Elena Levina, budući da je Padva u bolnici, .

Nakon savjetovanja s navedenim odvjetnicima Hodorkovski je odlučio da neće sklapati ugovor s drugim odvjetnikom.

"Odvjetnici Djatljev, Drelj i Levina nisu pripremljeni za moju obranu u ovom procesu. Ja nisam dao suglasnost da me oni brane. Odričem se njihovih usluga u žalbenom postupku", rekao je Hodorkovski, a prenijela je RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, Padva će ionako biti spreman početi sudjelovati u postupku potkraj tjedna.

Padva je u međuvremenu izjavio za Interfax da će za dva do tri dana moći zastupati interese svog klijenta i da nalaženje njegove zamjene nije u skladu sa zakonom.

Kako je dalje rekao Hodorkovski, "(za sudjelovanje u postupku) najbolje je pripremljen odvjetnik Jurij Šmidt".

Nakon toga sud se povukao do utorka kako bi odlučio hoće li dopustiti Šmidtu da zastupa Hodorkovskog. Tome se protivi državni tužitelj Dmitrij Šohin koji kaže da je Šmidt štitio interese svog klijenta samo u jednom malom dijelu optužnice.

Hodorkovski vjerojatno pokušava dobiti na vremenu kako bi se uspio kandidirati za zastupnika u Dumi.

Bivši oligarh izdržava devetogodišnju kaznu zbog pronevjere i utaje poreza u zatvoru Matroskaja Tišina u Moskvi odakle je najavio potkraj kolovoza da će se kandidirati na izborima za parlamentarnog zastupnika iz moskovskog okruga.

Prema ruskom zakonu, morat će ostati u zatvoru čak i ako ga izaberu za zastupnika.

Hodorkovski tvrdi da je žrtva kampanje Kremlja da ga se kazni zbog njegovih političkih ambicija i oduzme mu se imovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙