FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski aktivisti organizirali skup potpore Hodorkovskom

MOSKVA, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ruski oporbeni aktivistiokupili su se u srijedu u središtu Moskve u znak potpore tajkunuMihailu Hodorkovskom koji u zatvoru štrajka glađu prosvjedujući protivnačina na koji zatvorske vlasti postupaju s njegovim bivšim poslovnompartnerom.
MOSKVA, 24. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ruski oporbeni aktivisti okupili su se u srijedu u središtu Moskve u znak potpore tajkunu Mihailu Hodorkovskom koji u zatvoru štrajka glađu prosvjedujući protiv načina na koji zatvorske vlasti postupaju s njegovim bivšim poslovnom partnerom.

Ispred zatvora u kojemu su smješteni Hodorkovski i njegov bivši partner iz naftne kompanije "YUKOS" Platon Lebedev okupilo se oko 150 aktivista s natpisima "Dečki, s vama smo!" i "Ne tiranima!".

Hodorkovski i Lebedev osuđeni su na devet godina zatvora zbog prijevare i utaje poreza. Hodorkovski tvrdi da je žrtva kampanje Kremlja da ga se kazni zbog njegovih političkih ambicija i oduzme mu se imovina.

"Cijela situacija rezultat je njegovih političkih aktivnosti koje nije prekinuo čak ni iza rešetaka", rekao je na skupu Gari Kasparov, bivši šahovski šampion koji sada predvodi radikalni oporbeni pokret.

Hodorkovski (42) odbija hranu i vodu od 19. kolovoza u znak solidarnosti s Lebedevom koji je prebačen u samicu.

U zatvoru se nalazi od kraja 2003. i otada je napisao niz članaka i izjava za javnost u kojima je optužio Kremlj da guši demokraciju u Rusiji i čak najavio da bi se mogao kandidirati na parlamentarnim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙