FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biserko: U Srbiji na djelu primitivizacija kroz medije

SUBOTICA, 19. rujna 2005. (Hina) - Predsjednica Helsinškog odbora zaljudska prava Sonja Biserko, koju je list "Tabloid" nedavno nazvao"hrvatskim špijunom", konstatirala je u izjavi za novosadski "Dnevnik"od ponedjeljka da je u Srbiji na djelu "primitivizacija javnogdiskursa kroz medije, koju vlada ni na koji način ne sprječava".
SUBOTICA, 19. rujna 2005. (Hina) - Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, koju je list "Tabloid" nedavno nazvao "hrvatskim špijunom", konstatirala je u izjavi za novosadski "Dnevnik" od ponedjeljka da je u Srbiji na djelu "primitivizacija javnog diskursa kroz medije, koju vlada ni na koji način ne sprječava".

"Tajkuni operiraju preko medija, prije svega tabloida, koji i pokreću razne afere. One gotovo nikad ne završavaju pred sudom jer im je cilj, umjesto istine i odgovornosti, stvaranje još veće konfuzije kod građana i njihova pasivnost", navela je Sonja Biserko, reagirajući na posljednji napad koji je doživjela.

Proglašavajući je hrvatskim špijunom, beogradski magazin "Tabloid" objavio je i adresu Sonje Biserko, unatoč tome što je ona više puta bila vrijeđana i fizički napadana u svojem susjedstvu. Dnevni list "Danas" zaključio je da to bio još jedan u nizu javnih poziva na linč građana Srbije zbog toga što su hrvatske nacionalnosti.

Zbog javnog i oštrog suprotstavljanja ratnohuškačkoj politici ekstremno-nacionalističkih snaga u Srbiji Biserko je bila više puta fizički i medijski napadana.

"Medijske slobode se zloupotrebljavaju, nema odgovornosti za javno izgovorenu riječ. Tako je Srbija, pored ostataka tajnih službi, opterećena i medijima koji su, umjesto instrumenta demokratizacije, faktor opstrukcije", navela je među ostalim za novosadski "Dnevnik" predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

U tom kontekstu ona dodaje da je "zbog svoje nemoći na unutarnjem planu i neprihvaćanja realnosti na vanjskom, Beograd cijelu regiju ali i sve njezine građane stavio u ulogu taoca". "S obzirom da Srbija nije sposobna da se sama uredi kao stabilna država, ona preko neriješenih problema, a prije svega takozvanog srpskog pitanja, drži regionalne odnose i temu granica otvorenim", kazala je Biserko.

Sonja Biserko predsjednica je Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koji je osnovala 1994. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙