FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodanović: "Prijatelji suda" ključni za ustupanje predmeta Ademi-Norac

ZAGREB,14. rujna(Hina) - Branitelj generala Rahima Ademija, odvjetnikČedo Prodanović, izjavio je u srijedu da su "prijatelji suda"profesori Damaška, Krapac i Horvatić, bitno pridonijeli odluci Haškogsuda da se "predmet Ademi-Norac" ustupi Hrvatskoj.
ZAGREB,14. rujna(Hina) - Branitelj generala Rahima Ademija, odvjetnik Čedo Prodanović, izjavio je u srijedu da su "prijatelji suda" profesori Damaška, Krapac i Horvatić, bitno pridonijeli odluci Haškog suda da se "predmet Ademi-Norac" ustupi Hrvatskoj.

"Osnovni problem koji je mučio sudsko vijeće bio je po kojim propisima će se suditi, o čemu se najviše raspravljalo. Sporno je bilo što izvedena zapovjedna odgovornost nije bila inkriminirana u hrvatskim zakonima u vrijeme počinjenja djela", kazao je Prodanović u telefonskom razgovoru.

"Izvedena zapovjedna odgovornost", regulirana čl. 7.3 Statuta ICTY-a, pokriva odgovornost nadređenog "koji nije poduzeo nužne mjere da spriječi podređenog da počini delikt ili da ga kazni".

U otklanjanju tog problema, po njegovim su riječima, bitno pomogli "prijatelji suda" profesori Mirjan Damaška, Davor Krapac i Željko Horvatić, koji su predložili "kreativnu primjenu hrvatskog zakonodavstva" tako da se primjenjuju odredbe Općeg dijela Kaznenog zakona o deliktima propuštanja te za kaznena djela neprijavljivanja ili pomaganja počinitelju.

Prodanović pretpostavlja da je sudsko vijeće prihvatilo upravo to tumačenje, a ne ono Tužiteljstva o izravnoj primjeni Protokola 87. Ženevskih konvencija, koji važi samo za međunarodne sukobe.

Ademijev branitelj očekuje da bi suđenje u Hrvatskoj moglo početi na proljeće iduće godine.

"Nema izgleda da suđenje počne do kraja godine. Po meni tek negdje sljedećeg proljeća", kazao je, dodajući kako tužitelju predstoji veliki posao na sređivanju materijala i pisanju optužnice.

Ocijenio je također je odluka je u skladu s 'izlaznom strategijom' suda, zbog nemogućnosti da se svi predmeti završe pred ICTY-em, da činjenice da oni nisu najviše pozicionirani u vojnoj hijerarhiji, kao i zbog praktičnog razloga da je sud prekapacitiran.

Tužiteljstvo ICTY-a je još 2. rujna 2004. predložilo da se suđenje generalima Ademiju i Mirku Norcu ustupi Hrvatskoj, što je bio prvi predmet s optužnicom predložen za ustupanje nacionalnom pravosuđu.

Zajedničkom optužnicom od 27. svibnja 2004., Ademija i Norca se po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti tereti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja navodno počinjena protiv srpskih civila i zarobljenih vojnika tijekom operacije HV Medački džep u rujnu 1993. Optuženi su za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ubojstva, bezobzirno uništavanje sela te pljačku javne i privatne privatne imovine.

U vrijeme operacije Medački džep, od 9. do 17. rujna 1993., Ademi je bio zapovjednik Zbornog područja Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade HV, koja je bila udarna snaga u toj operaciji, jednoj od prvih oslobodilačkih akcija HV tijekom rata.

Ademi se od veljače 2002. nalazi na privremenoj slobodi a Norac u zatvoru u Glini na izdržavanju 12 godišnje kazne zatvora koja mu je izrečena pred Županijskom sudom u Rijeci za ratni zločin nad srpskim civilima u Gospiću 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙