FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnik Olujić pozdravlja ustupanje haškog "predmeta Ademi-Norac" RH

ZAGREB,14. rujna(Hina) - Branitelj generala Mirka Norca, zagrebačkiodvjetnik Željko Olujić, pozdravio je odluku Haškog suda (ICTY) oprepuštanju "predmeta Ademi-Norac" Hrvatskoj, te izrazio uvjerenja daće na suđenju dokazati generalovu nevinost.
ZAGREB,14. rujna(Hina) - Branitelj generala Mirka Norca, zagrebački odvjetnik Željko Olujić, pozdravio je odluku Haškog suda (ICTY) o prepuštanju "predmeta Ademi-Norac" Hrvatskoj, te izrazio uvjerenja da će na suđenju dokazati generalovu nevinost.

"Pozdravljamo tu odluku i nadamo se da ćemo pred hrvatskim sudom imati pošteno suđenje i dokazati da general Norac nije kriv za djela koje mu se stavljaju na teret", izjavio je odvjetnik Olujić.

Državno odvjetništvo, po njegovim riječima, hašku optužnicu sada treba prilagoditi hrvatskom Zakonu o kaznenom postupku i Kaznenom zakonu, što će obrana koristiti za pobijanje poteza optužbe.

"Svaku odluku tužiteljstva u pravcu da generala Norca optuži napadat ćemo svim zakonskim sredstvima", najavio je Olujić.

Na upit o procjeni mjesta i vremena početka, kazao je kako "postoje naznake da će suđenje biti u Zagrebu, uz nadležnost Županijskog Državnog odvjetništva i Županijski sud... a vrijeme će ovisiti o tome hoće li predmet ići u fazu istrage ili neposrednog optuženja".

Zajedničkom optužnicom od 27. svibnja 2004., Rahima Ademija i Norca se po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti tereti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja navodno počinjena protiv srpskih civila i zarobljenih vojnika tijekom operacije HV Medački džep u rujnu 1993.

Optuženi su za progon na političkoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi, ubojstva, bezobzirno uništavanje sela te pljačku javne i privatne privatne imovine.

U vrijeme operacije od 9. do 17. rujna 1993., Ademi je bio zapovjednik Zbornog područja Gospić, a Norac zapovjednik 9. Motorizirane gardijske brigade HV, koja je bila udarna snaga u toj operaciji, jednoj od prvih oslobodilačkih akcija HV tijekom rata.

Ademi, koji se dobrovoljno predao ICTY-u, od veljače 2002. nalazi se na privremenoj slobodi, a Norac je u zatvoru u Glini na izdržavanju 12 godišnje kazne zatvora koja mu je izrečena pred Županijskom sudom u Rijeci zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙