FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić primio sudionike akcije "Otkos 10"

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićprimio je danas članove Organizacijskog odbora za obilježavanjeoslobodilačke operacije "Otkos 10".
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas članove Organizacijskog odbora za obilježavanje oslobodilačke operacije "Otkos 10".

"To je bila prva uspješna oslobodilačka operacija Domovinskog rata kojom je neprijatelj, u studenom i prosincu 1991., zaustavljen u namjeri da presiječe Hrvatsku na dva dijela", izjavio je sudionik akcije, umirovljeni časnik HV-a dr. Darko Kirinčić nakon sastanka s predsjednikom Mesićem.

Izvijestio je da je u povodu 14. obljetnice oslobađanja Bilogore i Papuka ove godine organiziran 1. konjanički maraton, od 8. do 12. rujna, kako bi se odala počast poginulima, ali i ukazalo na važnost te akcije koja, kako smatra, dosad nije bila odgovarajuće vrednovana.

"Malo tko danas zna da je na Bilogori i Papuku zaustavljeno odsijecanje Slavonije, odnosno da je u akciji 'Otkos 10' dvije i pol tisuće dragovoljaca oslobodilo prostor od 1200 četvornih kilometara", rekao je dr. Kirinčić, koji je i osnivač prvih mobilnih kirurških ekipa u Domovinskom ratu.

Dr. Darko Kirinčić također je kazao da su, u znak sjećanja na tu akciju, u 1. konjaničkom maratonu "Bjelovar -Lipik 2005." sudjelovali brojni suborci, članovi obitelji i prijatelji poginulih. Njih 40-ak na konjima je prošlo 165 kilometara putevima postrojbi - od Bjelovara do Pakraca i Lipika te su pritom polagali vijence na spomen-obilježja i grobove poginulih, naveo je.

Izvijestio je i kako su članovi izaslanstva iz Organizacijskog odbora za obilježavanje oslobodilačke akcije "Otkos 10" predložili na sastanku s predsjednikom Mesićem da preuzme pokroviteljstvo 15. konjaničkog maratona "Bjelovar-Lipik 2006.", te da razmotri mogućnost ustrojavanja odličja "medalja Bilogora-Papuk 1991."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙