FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski znanstvenik uragane smatra "krunskim dokazom" klimatskih promjena

LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/dpa) - Snažni uragani koji u zadnjevrijeme sve češće pogađaju Sjedinjene Države "krunski su dokaz"globalnog zagrijavanja, izjavio je u petak za Independent jedan odvodećih britanskih znanstvenika koji se bave ovim pitanjem, sir JohnLawton, predsjednik Kraljevskog povjerenstva za borbu protiv zagađenjaokoliša.
LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/dpa) - Snažni uragani koji u zadnje vrijeme sve češće pogađaju Sjedinjene Države "krunski su dokaz" globalnog zagrijavanja, izjavio je u petak za Independent jedan od vodećih britanskih znanstvenika koji se bave ovim pitanjem, sir John Lawton, predsjednik Kraljevskog povjerenstva za borbu protiv zagađenja okoliša.

"Sve češće i snažnije tropske oluje koje pogađaju Ameriku i prerastaju u uragane, vrlo su vjerojatno posljedica globalnog zagrijavanja", kazao je Lawton za Independent, kritizirajući američke "neokonzervativce" koji i dalje opovrgavaju neospornu "činjenicu da je došlo do nepovratnih klimatskih izmjena".

Na pitanje novinara kakav bi zaključak iz dvaju razornih uragana trebala izvući administracija Georgea W. Busha, Lawton je odgovorio: "Ako ovo što izgleda kao nešto što bi moglo imati strašan ishod, natjera ekstremne američke skeptike (kada je riječ o klimatskim promjenama), da promijene dosadašnja stajališta, bit će to iznimno vrijedno i korisno".

"U svijetu postoje skupine ljudi koje jednostavno ne žele prihvatiti činjenicu da čovjekova aktivnost na Zemlji može dovesti do ozbiljnih klimatskih promjena. Usporedio bih ih s ljudima koji opovrgavaju činjenicu da pušenje uzrokuje rak pluća", kazao je britanski znanstvenik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙