FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte drže se iznad 67 dolara zbog uragana Katrina

LONDON, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su seu petak s rekordnih razina no i dalje su iznad 67 dolara na američkomtržištu zbog zabrinutosti da bi uragan Katrina u Meksičkom zaljevumogao zaprijetiti isporukama u Sjedinjene Države.
LONDON, 26. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u petak s rekordnih razina no i dalje su iznad 67 dolara na američkom tržištu zbog zabrinutosti da bi uragan Katrina u Meksičkom zaljevu mogao zaprijetiti isporukama u Sjedinjene Države.

Barel sirove nafte na američkom tržištu pojeftinio je za 31 cent na 67,18 dolara, nakon što je dan ranije dosegnuo rekordnih 68 dolara. Cijena londonskog Brenta spustila se za 42 centi na 65,85 dolara.

Uragan Katrina pogodio je gusto naseljenu jugoistočnu obalu Floride, pri čemu je dva milijuna ljudi ostalo bez struje nakon prekida opskrbe električnom energijom. Jedanaesti po redu uragan u atlantskoj sezoni uragana nagnao je neke proizvođače plina i nafte da započnu s preventivnom evakuacijom radnika iz Meksičkog zaljeva, koji je izvor za 20 do 25 posto američke proizvodnje sirove nafte i prirodnog plina.

"Utjecaj Katrine sada je ponešto ograničen. No to još nije kraj", kazao je Tetsu Emori, glavni strateg u Mitsui Bussan Futures u Tokiju.

Napad na iračka naftna polja na sjeveru zemlje u Kirkuku pojačala su zabrinutosti glede napregnute proizvodnje nafte. A na listu zabrinutosti dodana je i vijest iz Japana da su vodeće tamošnje rafinerije drugi dan zaredom prekinule operacije na moru na nekim od svojih postrojenja na istoku zemlju zbog približavanja snažnog tajfuna tome području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙