FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

New Orleans potopljen zbog loših nasipa

NEW ORLEANS, 21. rujna 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Slaba konstrukcijanasipa, a ne neuobičajena snaga uragana Katrine, uzrokovala jepotapljanje New Orleansa, tvrde stručnjaci u razgovoru za WashingtonPost u broju od srijede.
NEW ORLEANS, 21. rujna 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Slaba konstrukcija nasipa, a ne neuobičajena snaga uragana Katrine, uzrokovala je potapljanje New Orleansa, tvrde stručnjaci u razgovoru za Washington Post u broju od srijede.

Oni tom tvrdnjom proturječe inženjercima američke vojske, odgovornima za izgradnju i održavanje nasipa koji okružuju glavni grad Louisiane, koji se nalazi ispod razine površine mora, a koji su neprestano tvrdili da je za potapljanje grada kriva neuobičajena snaga uragana.

Katrina je bila uragan jačine 4 (od 5 mogućih) po Saffir-Simpsonovoj ljestvici u trenutku udara na južne obale SAD 29. kolovoza, a nasipi su bili konstruirani tako da izdrže uragane do 3. stupnja snage.

Znanstvenici i inženjeri iz Centra za uragane Sveučilišta Louisiana za Washington Post su izjavili kako je upravo konstrukcija nasipa odgovorna za njihovo pucanje u trenutku udara Katrine.

Nakon prolaska, bez težih posljedica, nad Floridom, na putu prema Meksičkom zaljevu snagu Katrine - 4 -, s vjetrovima koji dosežu brzinu od 193 kilometra na sat, dosegao je i novi uragan Rita koji bi, prema predviđanjima, krajem tjedna trebao udariti na Teksas i donijeti nove padaline na još djelomice potopljenu Louisianu, a možda uzrokovati i nove štete na postrojenjima za proizvodnju nafte u zaljevu.

Zbog toga je u Louisiani proglašeno izvanredno stanje. Ovaj put se ništa ne želi prepustiti slučaju, pa je gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin objavio kako su iz grada već evakuirana dva autobusa puna ljudi, a za istu svrhu pripremljeno je još 500 autobusa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙