FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt: Dvije kaznene prijave protiv 'kapetana Dragana'

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt potvrdila je u petak da je protiv Dragana Vasiljkovića,'kapetana Dragana', primjenom Zakona o općem oprostu 1997.obustavljena istraga, ali da je u tijeku intenzivna kriminalističkaobrada koja je do sada rezultirala s dvije kaznene prijave protiv togaustralskog Srbina.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt potvrdila je u petak da je protiv Dragana Vasiljkovića, 'kapetana Dragana', primjenom Zakona o općem oprostu 1997. obustavljena istraga, ali da je u tijeku intenzivna kriminalistička obrada koja je do sada rezultirala s dvije kaznene prijave protiv tog australskog Srbina.

"Provodi se vrlo intenzivna kriminalistička obrada širom Hrvatske, od istočne Slavonije, kninskog i zadarskog područja do Dubrovnika, a podignute su i dvije kaznene prijave", izjavila je ministrica na zagrebačkom Općinskom sudu nakon sastanka s Upravnim odborom Udruge hrvatskih sudaca.

Ministrica nije rekla tko je i za kakva nedjela protiv Vasiljkovića podnio kaznene prijave, no u Državnom odvjetništvu RH medijima je potvrđeno da su ga prijavile šibenska policija zbog maltretiranja zatvorenika u ljeto 1991. u kninskom zatvoru od strane pripadnika jedinice kojom je on zapovijedao. Druga prijava je sisačke policije i to zbog zločina u hrvatskom Pounju, gdje je bilo više od 20 civilnih žrtava u srpnju 1991.

Nagađa se da će tužiteljstvo idućeg tjedna od suda zatražiti pokretanje istrage protiv Vasiljkovića. Mediji su objavili i da se provjeravaju informacije da su pripadnici jedinice Kapetana Dragana počinili zločine i u Baranji, djelujući zajedno s Tigrovima Željka Ražnatovića Arkana.

U istragu ratne prošlosti Vasiljkovića uključila su se sva županijska državna odvjetništva, a zatraženo je i od haških istražitelja da pošalju podatke do kojih su oni došli.

Ministrica Škare Ožbolt najavila je da će o rezultatima te široke istrage protiv Vasiljkovića javnost biti obaviještena idućeg tjedna. Inače, ministrica je već početkom rujna, kada su australski novinari otkrili gdje živi Vasiljković, najavila da će Hrvatska australskim vlastima ubrzo poslati zahtjev za njegovim izručenjem.

On je, pak, kroz medije u više navrata odbacio sve optužbe na njegov račun, ustvrdivši kako nije počinio nikakav ratni zločin.

Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija objavila je u petak da je Vasiljković 1994. bio pod istragom tadašnjeg splitskog Vojnog državnog odvjetništva zbog podrivanja i terorističke djelatnosti protiv državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, ali da je u studenom 1997. primjenom Zakona o općem oprostu istraga nad njim obustavljena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙