FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Vasiljković najavio sudski spor s australskim medijima

BEOGRAD,21. rujna(Hina) - Australski Srbin Dragan Vasiljković,poznatiji kao "kapetan Dragan", koji je prošle subote nenadano izAustralije doputovao u Beograd, održao je konačno u srijedu svoju višeputa najavljivanu konferenciju za novinstvo, na kojoj je najaviosudski spor s australskim medijima koji su pisali o njegovojupletenosti u ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije za što je,prema vlastitim riječima, dobio potporu i sa srbijanske strane.
BEOGRAD,21. rujna(Hina) - Australski Srbin Dragan Vasiljković, poznatiji kao "kapetan Dragan", koji je prošle subote nenadano iz Australije doputovao u Beograd, održao je konačno u srijedu svoju više puta najavljivanu konferenciju za novinstvo, na kojoj je najavio sudski spor s australskim medijima koji su pisali o njegovoj upletenosti u ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije za što je, prema vlastitim riječima, dobio potporu i sa srbijanske strane.

Prema njegovim riječima, australski list optužio ga je "za stvari za koje ga nisu optužili ni Hrvati, ni Bosanci... ni haški tribunal niti bilo tko drugi".

Vasiljković je izvijestio novinare da je u Vladi Srbije razgovarao s ministrom za dijasporu Vojislavom Vukčevićem te da se sreo s srpskim patrijarhom Pavlom, koji su mu dali potporu i potrebnu dokumentaciju u njegovoj nakani da vodi sudski spor s australskim listom "The Australian", koji je pisao o "njegovoj umiješanosti u ratne zločine na prostoru bivše SFRJ".

Po njegovim riječima, taj novinski tekst izazvao je reakcije Srba u Australiji i srpske crkve, koji su ga savjetovali da "to ne pusti tek tako".

"U tom sramnom tekstu meni nepoznati autori me okrivljuju za nešto što sa mnom nema ama baš nikakve veze. Za stvari za koje me nisu optužili ni Hrvati, ni Bosanci, moji neprijatelji. Za djela za koje me ne okrivljuje ni Haški tribunal niti bilo tko drugi", rekao je Vasiljković dodajući kako je morao reagirati i "zbog svih oklevetanih sunarodnjaka koji su shvatili da ovdje nije riječ o 'nekom kapetanu Draganu', već o nečemu mnogo važnijem - časti i imenu".

Objašnjavajući svoju reakciju na optužbe, Vasiljković je rekao da je morao reagirati "zbog istine koja je toliko isparcelirana na srpsku, hrvatsku, bošnjačku, europsku...dok je prestalo zanimanje za onu jedinu opću istinu" te da je morao animirati "medije i ljude ovdje kako bi prestalo prikazivanje samo Srba kako loših momaka". Dodao je kako to ne znači da "na srpskoj strani nije bilo onih koji su počinili zločine, ali je njima mjesto u ludnici ili zatvoru".

Vasiljković, koji je svoje izlaganje čitao pravdajući se umorom, rekao je da je od srpskog patrijarha Pavla dobio potporu u traganju za istinom te da su političari njegova pisma "primili k znanju". Nakon pisma srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici primio ga je ministar za dijasporu Vojislav Vučković obećavši mu potrebnu dokumentaciju. Na opasku jednog od prisutnih novinara da je Vučković bio ministar u jednoj vladi pobunjenih Srba u Hrvatskoj za Zapadni Srijem, Slavoniju i Baranju, Vasiljković je odgovorio "kako to prvi puta sada čuje".

Vasiljković je izvijestio novinare da se susreo s odvjetnicima poznatog australskog ureda "Bennet & Co", kojima je dao ovlaštenje da ga zastupaju u sporu s "The Australianom" i dao im podatke "o ratnim djelovanjima u Hrvatskoj i Bosni".

Na konferenciji za novinare u beogradskom Media centru sudjelovao je i ravnatelj dokumentacijskog centra izbjeglih Srba "Veritas" Savo Štrbac, koji se bavi prikupljanjem dokumentacije o ratnim zločinima nad Srbima u Hrvatskoj. On je izjavio kako "nije mogao pronaći da je Dragan Vasiljković, 'kapetan Dragan', pod srpskim ili australskim imenom, bilo gdje procesuiran".

"Došlo je do neke greške, što nije prvi put u hrvatskom pravosuđu", rekao je Štrbac i dodao kako se pred Županijskim sudom u Dubrovniku vodi istraga protiv petorice za zločine u Bileći te da je tamo bio spominjan stanoviti Dragan Vasiljević, koji je poginuo u prometnoj nesreći pa je istraga protiv njega obustavljena.

Dragan Vasiljković najavio je da se u četvrtak vraća u Australiju.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙