FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP o postavljanju spomen-ploče u Grčkoj

ZADAR, 23. rujna 2005. (Hina) - Potpredsjednici HSP-a i saborskizastupnici Ruža Tomašić i Tonči Tadić danas su u Zadru na konferencijiza novinare objavili da će početkom listopada u Grčkoj kod mjestaNaupaktosa postaviti spomen-ploču u znak sjećanja na sudjelovanjehrvatskih mornara u bitci kod Lepanta 1571. godine.
ZADAR, 23. rujna 2005. (Hina) - Potpredsjednici HSP-a i saborski zastupnici Ruža Tomašić i Tonči Tadić danas su u Zadru na konferenciji za novinare objavili da će početkom listopada u Grčkoj kod mjesta Naupaktosa postaviti spomen-ploču u znak sjećanja na sudjelovanje hrvatskih mornara u bitci kod Lepanta 1571. godine.

Ruža Tomašić je rekla kako "često skrivamo svoju povijest, a veličamo tuđu". Pomorska bitka kod Lepanta 1571. bila je najveća pomorska bitka galijama u povijesti, a u njoj su se sukobile vojske Otomanskog Carstva i Svete lige. Na strani Svete lige sudjelovao je velik broj galija i hrvatskih mornara s područja čitavog Jadrana. Turska vojska doživjela je poraz i tada je zaustavljeno njezino daljnje osvajanje Sredozemlja, rekla je Ruža Tomašić.

Tonči Tadić je rekao da će se spomen-ploča postaviti početkom listopada ove godine pod pokroviteljstvom hrvatskog veleposlanstva u Grčkoj i Hrvatskog sabora. Ova inicijativa nije stranačka, nego svih nas u Saboru koji želimo vrednovati našu povijest. Bitka kod Lepanta je znak da su Hrvati ginuli za Europu i za Svetu Stolicu, rekao je Tadić koji je zaključio kako HSP želi podsjetiti na slavnu pomorsku povijest Hrvata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙