FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan grada Ploča

PLOČE , 14. rujna 2005. (Hina) - Brojnim priredbama danas je svečanoproslavljen 14. rujna - Dan grada Ploča i 14. obljetnica izvođenjaoružane akcije "Zelena tabla - Male Bare".
PLOČE , 14. rujna 2005. (Hina) - Brojnim priredbama danas je svečano proslavljen 14. rujna - Dan grada Ploča i 14. obljetnica izvođenja oružane akcije "Zelena tabla - Male Bare".

Na današnji dan prije četrnaest godina u Pločama su pripadnici Zbora narodne garde i policijskih snaga iz Metkovića, Opuzena, Ploča i Gradca osvojili skladište bivše JNA u Malim Barama, te zaplijenili goleme količine oružja, streljiva i druge ratne tehnike. To je oružje kasnije poslužilo za obranu Šibenika, Zadra, Sinja, Karlovca, Vukovara, Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova.

Tada je oslobođena i prva vojarna bivše jugovojske u Hrvatskoj. Istodobno je u akvatoriju pločanske luke vođena prva pomorska bitka u Domovnskom ratu u kojoj su posade tegljača Kastor i Trudbenik, trajekta Pelješčanka i plovne dizalice Birina u bijeg natjerale brodovlje bivše jugomornarice u Neretvanski kanal.

Danas je pločanski gradonačelnik Ante Karamatić primio predstavnike braniteljskih udruga, te obitelj Ante Vrdoljaka, vozača splitskog Jadrantransa, poginulog u obrani Ploča. Zatim je ispred središnjega križa na gradskom groblju Laniština, te u spomen-parku u Pločama, i Malim Barama u Baćini na mjestu pogibije Ante Vrdoljaka položen vjienac, zapaljene su svijeće i odana počast svim poginulim braniteljima.

Središnji događaj bio je danas u pločanskom Zračnom pristaništu gdje je održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

U nazočnosti gradskih vijećnika, članova pločanskog poglavarstva, potpredsjednika Sabora Luke Bebića, te predstavnika političkoga, gospodarskog, kulturnog i javnog života Ploča i doline Neretve uručene su nagrade i priznanja.

Nagradu za životno djelo dobili su Stipe Oršulić iz Komina za 40 godina neprekidnog rada u medicini, slikar iz doline Neretve Jure Jovica za svoj likovni rad te Aleksandar Adamović za stotinu darivanja krvi.

Skupna nagrada pripala je Hrvatskoj seljačkoj glazbi iz Komina za 80 godina postojanja i uspješnoga rada.

Na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća o dosadašnjim i budućim razvojnim planovima Ploča govorio je gradonačelnik Ante Karamatić, dok je o budućnosti pločanske luke i doline Neretve govorio potpredsjednik Sabora Luka Bebić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙