FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prva znanstvena knjiga u nas o farmakognoziji-fitofarmaciji Danice Kuštrak

ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Najnovija znanstvena knjigaumirovljene profesorice zagrebačkoga Farmaceutsko-biokemijskogafakulteta Danice Kuštrak "Farmakognozija - fitofarmacija", koju jeizdao zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga,jedinstveno je takvo djelo u Hrvatskoj iako su u nas objavljeni mnogipriručnici o ljekovitome bilju domaćih i stranih autora, koji uglavnomsluže za prepoznavanje, skupljanje i uporabu ljekovitoga bilja.
ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Najnovija znanstvena knjiga umirovljene profesorice zagrebačkoga Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Danice Kuštrak "Farmakognozija - fitofarmacija", koju je izdao zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga, jedinstveno je takvo djelo u Hrvatskoj iako su u nas objavljeni mnogi priručnici o ljekovitome bilju domaćih i stranih autora, koji uglavnom služe za prepoznavanje, skupljanje i uporabu ljekovitoga bilja.

Po ocjeni recenzentice Gordane Špoljarić iz Jadran - Galenskoga laboratorija, ta knjiga, koja prva u nas obrađuje ljekovito bilje prema propisima europske farmakopeje, može se mjeriti s mnogim knjigama i priručnicima o ljekovitome bilju i njegovim produktima uglednih svjetskih profesora i znanstvenika iz farmakognozije i fitofarmacije s poznatih sveučilišta u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Engleskoj i Americi. Špoljarić smatra kako je knjiga svojstvena po pristupu budući da je pisana kao znanstveno-nastavna knjiga sa stručnim prilogom za ljekarnike u praksi, liječnike i sve one koji se bave gajenjem i plasiranjem ljekovitoga bilja te proizvodnjom lijekova na biljnoj osnovi.

U predgovoru knjizi Danica Kuštrak (Osijek, 1929.), koja je osim udžbenika objavila i mnoge znanstvene radove s područja farmakognozije i fitoterapije te o istraživanju hrvatske kontinentalne flore, one uz obalu i na otocima, ističe kako su prirodni lijekovi sve važniji jer se sve više pacijenata odlučuje za njih. Po njezinim riječima, svrha knjige jest olakšati studij farmakognozije, jedne od najstarijih farmaceutskih disciplina, ali i da bude koristan priručnik onima koji se za taj predmet zanimaju.

Knjiga "Farmakognozija - fitofarmacija" (615 str.) podijeljena je u tri glavna poglavlja - Uvodni dio donosi pregled uporabe ljekovitoga bilja kroz povijest, počevši od babilonsko-asirske medicine, oko 4000 godina prije Krista, preko starodrevne egipatske i grčko-rimske medicine, do srednjovjekovne europske medicine. Opći dio fitofarmacija važan je po tome što pruža spoznaju o uzgoju, skupljanju, sušenju, čuvanju te ispitivanju kakvoće ljekovitoga bilja. U trećem i najopširnijem dijelu knjige - Posebni dio fitofarmacije, koji se sastoji od pet tematskih cjelina, obrađene su monografije ljekovitoga bilja i njegovih produkata uvrštene u nacionalne farmakopeje i europsku, te one koji to nisu.

Na stranicama knjige mnoge su fotografije ljekovitih biljaka, uglavnom u boji, na prirodnim staništima, što pridonosi njihovu prepoznavanju. Uz svako poglavlje je literatura, a na kraju knjige - kazalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙