FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena Mijatovićeva knjiga "Bitka na Krbavskom polju 1493. godine"

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - U povodu sutrašnjeg polaganja temeljnogkamena za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini danas je Školska knjigaobjavila monografsku knjigu povjesničara Anđelka Mijatovića "Bitka naKrbavskom polju 1493. godine" (159 str.).
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - U povodu sutrašnjeg polaganja temeljnog kamena za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini danas je Školska knjiga objavila monografsku knjigu povjesničara Anđelka Mijatovića "Bitka na Krbavskom polju 1493. godine" (159 str.).

Riječ je o prvom suvremenom i sintetičkom prikazu bitke na Krbavskom polju (9. rujna 1493.) između hrvatske i osmanlijske vojske koju povjesničari, uz onu na Petrovoj gori 1097., smatraju najtežom u povijesti hrvatskoga naroda.

Po židovskom povjesničaru Josipu ha Kohenu za jedan je sat u toj bitci popadalo 7.000 ljudi. Kroničar Ivan Tomašić navodi da su Hrvati imali u srazu s osmanlijskom vojskom 13.000 poginulih, a po najstarijem turskom opisu, po zapovijedi Jakub-paše na jedno je mjesto sabrano 9000 "glava ćafirskih i na više mjesta od njih načinjene su munare".

U knjizi su prikazane povijesne okolnosti koje su prethodile bitci, kretanje snaga prije bitke, njihov raspored te strategije dviju vojska. Do potankosti je opisan tijek bitke, posljedice i odjek u suvremenika.

Hrvatski povjesničar Vjekoslav Klaić bitku na Krbavskom polju nazvao je "užasnom katastrofom", koja je uzdrmala temelje hvatskoga kraljevstva.

Tek dvanaest godina poslije Osmanlije su počele sustavno osvajanje hrvatskih zemalja i ono je trajalo osamdeset godina, do osmanlijskog poraza kod Siska 1593.

U knjizi su donesena povijesna svjedočanstva češkoga putopisca Jana Hasištejnskoga, pismo Jurja Divinića papi Aleksandru VI., zapis popa Martinca, opisi bitke fra Ivana Tomašića te svjedočanstvo osmanlijskoga povjesničara Sa'd-ud-dina.

U dodatku je i epska pjesma Smrt bana Derenčina, koju je na otoku Visu 1890. zabilježio Luka Berevaldi Lucić iz Staroga Grada, a Ante Tresić Pavičić poslao 1893. Ferdi Šišiću koji ju je objavio iste godine.

Knjiga je ilustrirana, popraćena zemljovidima, donosi izvore i literaturu, sažetak na engleskom jeziku te kazala imena i zemljopisnih pojmova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙