FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sama debljina ne povećava mogućnost srčanog i moždanog udara

NEW YORK, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Prekomjerna težina, čak nidebljina, ne povećava opasnost od srčanog ili moždanog udara, ako jene prati visoki krvni tlak, objavili su francuski znanstvenici učasopisu Hypertension: Journal of the American Heart Association.
NEW YORK, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Prekomjerna težina, čak ni debljina, ne povećava opasnost od srčanog ili moždanog udara, ako je ne prati visoki krvni tlak, objavili su francuski znanstvenici u časopisu Hypertension: Journal of the American Heart Association.

"Uloga koju u (srčanom ili moždanom) udaru imaju prekomjerna težina i debljina još se procjenjuje", rekao je Athanase Benetos iz Centra za preventivna i klinička istraživanja u Parizu, koji je predvodio tim znanstvenika koji je proveo istraživanje.

Studija je proučavala utjecaj prekomjerne težine na srčane i moždane udare u odnosu na postojanje ili nepostojanje popratnih rizičnih faktora poput visokog tlaka i dijabetesa na više od 240 tisuća odraslih osoba koji su redovni sistematski pregled imali u razdoblju od 1972. i 1988., poslije čega ih se u prosjeku pratilo 14 godina.

Prekomjernu težinu imalo je 42 posto muškaraca i 21 posto žena, dok je 5 posto u svakoj skupini bilo u kategoriji debelih. U obje skupine se s povećanjem tjelesne težine značajno povećavao krvni tlak, dijabetes i razina kolesterola.

Za trajanja istraživanja od srčanog ili moždanog udara umrlo je 2949 muškaraca i 929 žena, ali se pokazalo kako osobama s prekomjernom težinom, ali bez popratnih rizičnih faktora, ne prijeti veća opasnost u odnosu na osobe normalne težine.

Štoviše, osobe prekomjerne težine s normalnim krvnim tlakom upola su manje ugrožene od smrtonosnog srčanog ili moždanog udara nego pretile osobe povišenog krvnog tlaka, a među njima se opasnost od smrti zbog udara "dramatično povećavao" kod osoba s povišenim kolesterolom ili šećernom bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙