FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljske vlasti u borbi protiv pretilosti

VARŠAVA, 6. rujna 2005. (Hina/DPA) - Poljske su vlasti u utorakobjavile planove za mjerenjem i podučavanjem mladih o dobroj prehranii borbi protiv loših prehrambenih navika koje uzrokuju pretilost iloše zdravlje kasnije u životu.
VARŠAVA, 6. rujna 2005. (Hina/DPA) - Poljske su vlasti u utorak objavile planove za mjerenjem i podučavanjem mladih o dobroj prehrani i borbi protiv loših prehrambenih navika koje uzrokuju pretilost i loše zdravlje kasnije u životu.

"Djeca koja misle da su debela bit će pod brigom stručnjaka koji će procjenjivati uzroke opasnosti od šećerne bolesti i visokog krvnog tlaka", kazali su stručnjaci zaduženi za provedbu tog plana dnevniku "Zycie Warszawy".

Skupina od 5.000 djece u dobi od 9 do 14 godina bit će podvrgnuta testiranjima u pilot projektu. Osim što će djecu mjeriti i vagati, liječnici će ispitivati djecu što jedu i kako provode slobodno vrijeme.

Istraživanje Poljskoga instituta za prehranu pokazuje da 73 posto poljske djece ima loše prehrambene navike. Rezultati također pokazuju da je trećina debela dok gotovo polovici prijeti opasnost od pretilosti.

Stručnjaci za to okrivljuju dječju ovisnost o fast foodu, prehranu neprilagođenu potrebama djece, zašećerena pića, stalno grickanje i svakodnevna 4 sata provedena ispred televizora i računala umjesto na zraku i vježbanju.

Druga su istraživanja pokazala da gotovo četvrtina Poljaka pati od pretilosti, visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti. Prijevremena smrt uzrokovana srčanim i moždanim udarom u Poljskoj je 1,5 do 3 puta veća nego u zemljama zapadnog dijela EU-a, tvrde medicinski stručnjaci.

Istraživanjima je utvrđeno i da je 25 do 30 posto Poljaka pretilo, a oko devet milijuna Poljaka (od ukupno 39 milijuna) pati od visokog krvnog tlaka, dok dva milijuna boluje od šećerne bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙