FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: u kući i automobilu Damira Rovišana pronađena eksplozivna sredstva

SISAK, 21. rujna 2005. (Hina) - U obiteljskoj kući u Sisku i osobnomautomobilu Damira Rovišana, osumnjičenog za unošenje i aktiviranjeeksplozivnog sredstva u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, sisačkaje policija jučer popodne pronašla i oduzela više minsko-eksplozivnihsredstava, priopćeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinstvou Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj u Sisku.
SISAK, 21. rujna 2005. (Hina) - U obiteljskoj kući u Sisku i osobnom automobilu Damira Rovišana, osumnjičenog za unošenje i aktiviranje eksplozivnog sredstva u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, sisačka je policija jučer popodne pronašla i oduzela više minsko-eksplozivnih sredstava, priopćeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj u Sisku.

Načelnik PU-a Marijan Tomurad rekao je kako je pronađena i oduzeta ručna obrambena bomba M-75, kakvu je, prema osnovanoj sumnji, unio u britansko veleposlanstvo i aktivirao, dvije protupješačke nagazne mine, od kojih je jedna imala upaljač, jedno pancirno zapaljivo streljivo kalibra 12,7 mm, te dvije ručno izrađene naprave nalik na cijevne bombe, kakve su se proizvodile u Domovinskom ratu.

Kriminalističkom obradom, prema riječima načelnika Tomurada, utvrđeno je da je pronađena minsko-eksplozivna sredstva posjedovao Damirov otac, protiv kojega će policija podnijeti kaznenu prijavu zbog nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. Rovišanov otac je, kako je naveo načelnik Tomurad, izjavio da je ta minsko-eksplozivna sredstva nabavio u Domovinskom ratu i zadržao u svom vlasništvu.

Policija za sada pretpostavlja, a što će, prema Tomuradovim riječima, vjerojatno potvrditi i vještačenje, da je ista takva ručna obrambena bomba M-75, kakva je nađena u obiteljskoj kući Damira Rovišana u kojoj osumnjičeni Rovišan živi sa suprugom, djetetom i ocem, eksplodirala u britanskom veleposlanstvu prije dva dana.

Izvanrednoj konferenciji za novinstvo u Sisku bio je nazočan i načelnik Odjela za odnose s javnošću Zlatko Mehun, koji je istaknuo da "MUP ne treba komentirati pitanje kako je Damir Rovišan kao kažnjavana osoba, s kaznenim dosjeom, mogao raditi u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu".

Istaknuo je da "veleposlanstva, međunarodne i ostale institucije, koje zapošljavaju hrvatske državljane, obavljaju vlastite sigurnosne provjere kod zapošljavanja". "Oni nisu dužni, ali mogu, zatražiti određene provjere od MUP-a", rekao je Mehun napomenuvši da "u ovom slučaju takvog zahtjeva za obavljanjem provjere nije bilo". Naglasio je da "MUP nema nikakvih zakonskih temelja da čini takve provjere samoinicijativno jer bi se u tom slučaju kršio Zakon o zaštiti osobnih podataka hrvatskih državljana".

Po riječima glasnogovornika MUP-a Mehuna, "policija, koliko je njemu poznato, do incidenta u britanskom veleposlanstvu nije dobila sudski zahtjev za privođenjem Damira Rovišana na izdržavanje zatvorske kazne". Dodao je da "policija u takvim slučajevima postupa po zahtjevu suda".

Damir Rovišan je, prema dostupnim podacima, pravomoćno osuđen zbog razbojstva u pokušaju na zatvorsku kaznu od 16 mjeseci, a na izdržavanje kazne trebao se javiti 13. rujna ove godine. Razbojstvo u pokušaju počinjeno je 1998. u Sisku. Tada je Damir Rovišan imao 21 godinu, a on i pomagači pokušali su počiniti razbojstvo nad jednim sisačkim zlatarom, koji ih je spriječio pruživši otpor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙