FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vasiljković ponosan na svoje sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj

BEOGRAD,11. rujna(Hina) - Beogradski elektronski mediji u nedjelju suprenijeli dio intervjua Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao "KapetanaDragana", koji je dao na australskoj televiziji i u njemu naglasio daje "ponosan na svoje sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj".
BEOGRAD,11. rujna(Hina) - Beogradski elektronski mediji u nedjelju su prenijeli dio intervjua Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao "Kapetana Dragana", koji je dao na australskoj televiziji i u njemu naglasio da je "ponosan na svoje sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj".

"Vrlo sam ponosan na svoje sudjelovanje u ratu u Hrvatskoj. Mislim da bi svaki Australac trebao biti ponosan na ono što sam tamo radio", rekao je Vasiljković, kako prenose beogradski mediji. Ujedno je naglasio da ne vjeruje da će ga Australija, čiji je državljanin, izručiti Hrvatskoj.

Vasiljković u tom razgovoru tvrdi kako "nema nikakve veze s ratnim zločinima počinjenim u Hrvatskoj u razdoblju od 1991. do 1995. godne".

"I naravno da se ne skrivam. Prvo što sam napravio kad sam se vratio u Australiju bila je prijava vlastima. Spreman sam da se okladiti u sve što posjedujem da me australska vlada neće izručiti Hrvatskoj", rekao je Vasiljković.

Kako su u subotu javili australski mediji, australska policija otvorila je istragu kojom bi se trebalo utvrditi je li Dragan Vasiljković, poznatiji kao "Kapetan Dragan", prekršio australski zakon time što je tijekom rata na području bivše Jugoslavije zapovijedao srpskim paravojnim postrojba.

U izvješćima se podsjeća da je Hrvatska najavila da će od Australije zatražiti izručenje 50-godišnjeg Vasiljkovića, bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj, osumnjičenog da je počinio zločine tijekom rata 1991.-1995. godine, koji živi u Perthu na zapadu zemlje.

Vasiljković ima australsko državljanstvo i nekada je bio vojnik u australskoj vojsci, javio je australski radio ABC.

Dnevni list "The Australian" u petak je objavio da se Vasiljković vratio u Australiju prošlog prosinca i sada podučava golfu članove srpske zajednice u predgrađima Pertha.

Vasiljković je za taj list izjavio "da je obučavao srpske regrute, ispitivao zarobljene neprijateljske vojnike i da je ubijao u borbi".

Priznao je da je zapovijedao paravojnim postrojbama tijekom ratova na Balkanu, ali je negirao da je počinio ratne zločine i takve optužbe nazvao "ratnom propagandom".

Negirao je da je bio umiješan u silovanja, mučenja i ubijanje Muslimana i Hrvata, i ustvrdio da nije ratni zločinac, kao i da ljudi pod njegovim zapovjedništvom nisu počinili zločine tijekom borbi.

(Hina) xtman ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙