FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nužno poticati razvoj industrije polimera

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Industrija polimera jedna je odnajbrže rastućih i najperspektivnijih industrijskih grana u Europi isvijetu, zbog čega bi državne institucije Hrvatske i Slovenije,trebale poduprijeti razvoj i proizvodnju polimera i polimernihdijelova, jedan je od zaključaka okruglog stola pod nazivom"Industrija polimera u EU - mogućnosti razvoja u Hrvatskoj iSloveniji".
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Industrija polimera jedna je od najbrže rastućih i najperspektivnijih industrijskih grana u Europi i svijetu, zbog čega bi državne institucije Hrvatske i Slovenije, trebale poduprijeti razvoj i proizvodnju polimera i polimernih dijelova, jedan je od zaključaka okruglog stola pod nazivom "Industrija polimera u EU - mogućnosti razvoja u Hrvatskoj i Sloveniji".

Na skupu, koji je održan nedavno u organizaciji Udruženja prerađivača plastike i gume pri HGK u Mokricama, istaknuto je da u Hrvatskoj obje sastavnice te industrije moraju imati prepoznato mjesto u okviru procesa pregovaranja o pristupu EU te trebaju biti uvrštene u Nacionalni razvojni plan. U Sloveniji je to već učinjeno.

Nužno je također, navodi se u danas objavljenim zaključcima, poticati suradnju poslovnih subjekata dviju zemalja, posebice kroz tehnološku komplementarnost industrija, kroz podršku osnivanju i poslovanju nacionalnih i međudržavnih klastera.

Proizvodnja i prerada polimera, kako je istaknuto, u EU već niz godina bilježi kontinuiran rast te spada u propulzivne grane industrije upravo zbog široke primjene njenih proizvoda (ambalaža, građevinska, automobilska i elektro industrija, brodogradnja, avio industrija, medicina itd.).

U Hrvatskoj proizvodnja plastike ima dugu tradiciju i oduvijek je bila izvozno orijentirana. Statistički podaci, pak, ukazuju na krizu u toj grani, čija je proizvodnja u prošloj godini dosegla razinu tek 50 posto proizvodnje iz 1990.

Tako je lani u Hrvatsku uvezeno polimernih proizvoda u vrijednosti od 580,2 milijuna američkih dolara te polimernih materijala za 197,7 milijuna dolara.

Ti podaci, kako je rečeno, ukazuju na postojanje domaće potražnje i potrebu za projektima koji bi išli u smjeru supstitucije uvoza domaćom proizvodnjom.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙