FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar Kitarović s predstavnicima američke židovske organizacije

NEW YORK, 20. rujna 2005. (Hina) - Ministrica Grabar Kitarović u NewYorku se na marginama 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih narodasastala s predstavnicima američke židovske organizacije AmericanJewish Committee te s posebnom savjetnicom glavnog tajnika zaravnopravnost spolova i unapređenje položaja žena Rachel Mayanja.
NEW YORK, 20. rujna 2005. (Hina) - Ministrica Grabar Kitarović u New Yorku se na marginama 60. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda sastala s predstavnicima američke židovske organizacije American Jewish Committee te s posebnom savjetnicom glavnog tajnika za ravnopravnost spolova i unapređenje položaja žena Rachel Mayanja.

Ministrica Grabar Kitarović u utorak je predstavnike američke židovske organizacije upoznala s naporima Hrvatske u borbi protiv antisemitizma, i aktivnostima na tom polju kroz Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje u obrazovanju o posljedicama holokausta.

Predstavnici American Jewish Committee obećali su punu potporu Hrvatskoj u njezinim naporima da pristupi euroatlantskim integracijama.

Ministrica Grabar Kitarović u ponedjeljak se sastala s posebnom savjetnicom glavnog tajnika za ravnopravnost spolova i unapređenje položaja žena Rachel Mayanja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Ministrica je u razgovoru istaknula koliko je pitanje ravnopravnosti spolova aktualno i važno u Republici Hrvatskoj, što je potkrijepila činjenicom da je ravnopravnost spolova zajamčena hrvatskim ustavom. Usto je navela pojedine statističke podatke o položaju žena u Republici Hrvatskoj i njihovu sudjelovanju u javnom i političkom životu. Naglasila je da je Republika Hrvatska vrlo aktivna na području zauzimanja za ravnopravnost spolova te da ima predstavnicu u Odboru za uklanjanje diskriminacije prema ženama.

Posebna savjetnica Mayanja pozdravila je napore Hrvatske i naglasila kako je mnogo učinjeno, no i to kako još puno toga treba učiniti i u Republici Hrvatskoj i u drugim zemljama.

Tijekom razgovora posebna savjetnica Mayanja podsjetila je na značaj obilježavanja 10. obljetnice Pekinške deklaracije i istaknula kako su provedba i učvršćivanje zakonskih odredbi protiv nasilja nad ženama na nacionalnom planu ključni za njihov bolji položaja.

Također je napomenula da se ove godine obilježava i peta godišnjica usvajanja Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti o ženama, miru i sigurnosti.

Na kraju susreta Mayanja je zatražila potporu Republike Hrvatske zahtjevu da se poveća broj godišnjih sastanaka Odbora za uklanjanje diskriminacije prema ženama. Ministrica Grabar-Kitarović obećala je punu podršku Republike Hrvatske ovom zahtjevu kao i aktivno sudjelovanje u radu Odbora za uklanjanje diskriminacije prema ženama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙