FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezijske vlasti pustile brod "Mirnu"

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski brod "Mirna" s 25 hrvatskihčlanova posade, koji je bio zadržan u indonezijskoj luci Surabayji,isplovio je u četvrtak prema Singapuru, nakon uspješno okončanihpregovora predstavnika hrvatskog veleposlanstva u Džakarti iMinistarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) spredstavnicima indonezijskih vlasti, priopćio je MVPEI.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski brod "Mirna" s 25 hrvatskih članova posade, koji je bio zadržan u indonezijskoj luci Surabayji, isplovio je u četvrtak prema Singapuru, nakon uspješno okončanih pregovora predstavnika hrvatskog veleposlanstva u Džakarti i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) s predstavnicima indonezijskih vlasti, priopćio je MVPEI.

Brod "Mirna", u vlasništvu brodarske tvrtke Lošinjska plovidba, do međunarodnih voda plovit će u pratnji indonezijske mornarice, a uz posadu se na brodu nalazi i opunomoćeni ministar u veleposlanstvu RH u Indoneziji Anđelko Šimić, koji će njime putovati do Singapura. Dolazak "Mirne" u singapursku luku očekuje se za dva dana.

"Mirna" je bila angažirana za prijevoz drvenih trupaca iz indonezijske luke na otoku Papua. Odmah nakon isplovljenja iz te luke, krajem kolovoza 2004. godine, zaustavila ga je indonezijska mornarica te ga, zaključivši da ima protupropisne dokumente, otpratila do luke Surabaya i tu ga držala pod svojom kontrolom.

Početkom 2005. počeo je sudski proces kojim je optužen kapetan broda za plovidbu s nepropisnim dokumentima. U travnju ove godine donesena je presuda prema kojoj je kapetan trebao platiti novčanu kaznu u visini od oko 2.200 američkih dolara. Kaznu je kapetan uplatio, pa je od 6. svibnja odluka postala pravomoćna te su brod i posada službeno bili slobodni napustiti Indoneziju što im ipak nije uspjelo.

Dana 23. kolovoza oko 200 naoružanih pripadnika indonezijske mornarice na silu je zauzelo brod i zaplijenilo ga u pratnji predstavnika državnog odvjetništva i kapetana luke Surabaya. Glasnogovornik indonezijske mornarice izjavio je da su vojnici postupili po nalogu tužitelja koji su tvrdili da je brod prevozio ilegalni teret.

Lošinjska plovidba i njezina osiguravajuća kuća predale su 8. rujna indonezijskim vlastima kreditno pismo s milijun dolara traženog jamstva za pokrivanje eventualne novčane kazne ako bi novi sudski proces protiv "Mirne" zbog neispravne putne dokumentacije broda završio na štetu hrvatskog brodara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙