FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Špekulacija o gradnji nuklearke u Sloveniji alarmirale Austriju

LJUBLJANA,13. rujna 2005.(Hina) - Već i samo spominjanje mogućnosti dabi u Sloveniji mogla biti sagrađena još jedna nuklearna centrala uzonu u Krškom alarmirala je Austrijance, osobito njene južne pokrajineKorušku i Štajersku, a guverner Koruške Joerg Haider u utorak je oštroprosvjedovao protiv te mogućnosti.
LJUBLJANA,13. rujna 2005.(Hina) - Već i samo spominjanje mogućnosti da bi u Sloveniji mogla biti sagrađena još jedna nuklearna centrala uz onu u Krškom alarmirala je Austrijance, osobito njene južne pokrajine Korušku i Štajersku, a guverner Koruške Joerg Haider u utorak je oštro prosvjedovao protiv te mogućnosti.

Kako je u utorak, prenoseći vijesti austrijske agencije APA, prenijela slovenska tiskovna agencija STA, koruška pokrajinska vlada na čelu s Haiderom pozvala je austrijsku saveznu vladu da Sloveniji uputi diplomatski prosvjed i "podsjeti je na njene međunarodne obveze", a prosvjedovala je i predsjednica odbora za okoliš saveznog parlamenta Eva Glawsnig, najavivši o tome temeljitu raspravu.

Sve je krenulo još u ponedjeljak viješću APA-e da vlasnik slovenskog dijela nuklearke Krško, tvrtka Eles-Gen, razmišlja o novoj nuklearci jer je Sloveniji do 2014. godine zbog sve veće potrošnje električne struje potreban energetski objekt jačine krške nuklearke. Takvu je izjavu za elektronsko izdanje ljubljanskog lista "Delo" dao direktor Eles - Gena Martin Novšak. On je pojasnio da Slovenija radi na gradnji drugog energetskog stupa osnovicu kojega bi činila nova nuklearka, a da se razmišlja i o produženju radnog vijeka sadašnje.

"Vrijeme će pokazati da li će to imati smisla, ali do 2014. moramo biti spremni", izjavio je Novšak, a vodeći slovenski list razgovor s njime objavljuje u tiskanom izdanju od srijede.

Koruška i Štajerska tvrde da je Slovenija prilikom ulaska u Europsku uniju prihvatila međunarodnu obvezu da neće graditi nova nuklearna energetska postrojanja, te da će eventualni manjak električne energije uvoziti iz austrijskih hidroelektrana u južnom dijelu te države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙