FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dužnosnici odaju počast Simonu Wiesenthalu

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Mnogobrojni svjetski dužnosnici kao ipredstavnici židovskih organizacija u utorak izražavaju sućut i odajupočast Simonu Wiesenthalu, najpoznatijem lovcu na nacističke zločince,koji je u utorak umro u Beču.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Mnogobrojni svjetski dužnosnici kao i predstavnici židovskih organizacija u utorak izražavaju sućut i odaju počast Simonu Wiesenthalu, najpoznatijem lovcu na nacističke zločince, koji je u utorak umro u Beču.

Najpoznatiji lovac na nacističke zločince i preživjela žrtva koncentracijskih logora Simon Wiesenthal preminuo je u Beču u 96-oj godini, objavili su njegovi suradnici.

Simon Wiesenthal čitav je svoj život posvetio istraživanju i progonu nacističkih ratnih zločinaca - a tijekom svog dugog života za svoj je rad dobio i brojna priznanja.

"Simon Wiesenthal bio je najveći borac našeg naraštaja. On je predstavljao moral i ljudskost, predstavljao je slobodni i demokratski svijet", rekao je izraelski predsjednik Moshe Katsav.

Wiesenthal je bio "neumoran borac protiv zaborava", kazao je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel ističući da je njegovo životno geslo bilo "pravda, a ne osveta".

"Bez njegove borbenosti i borbe protiv antisemitizma, Europa nikada ne bi uspjela izliječiti svoje rane i pomiriti se", rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis.

"Sa Simonom Wiesenthalom odlazi neumoran borac za pravdom", kazao je sa svoje strane francuski predsjednik Jacques Chirac.

Izrazima sućuti i odavanju počasti Simonu Wiesenthalu pridružili su se i belgijski premijer Guy Verhofstadt, mađarski premijer Ferenc Gyurcsany, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana te mnogobrojne židovske organizacije diljem svijeta.

Pogreb Simona Wiesenthala bit će održan u petak u Izraelu, a posljednji ispraćaj u Beču će biti održan u srijedu na središnjem groblju. U čast Simona Wiesenthala, koji je bio počasni građanin Beča, na zgradi gradske vijećnice u Beču bit će izvješene crne zastave, a rimski gradonačelnik Walter Veltroni objavio je da će glavni grad Italije u počast Simonu Wiesenthalu njegovim imenom imenovati jednu rimsku ulicu.

Direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff u utorak je izjavio da Wiesenthalova smrt neće utjecati na rad centara koje nose njegovo ime.

"Mi ćemo nastaviti s borbom istom upornošću prema njegovim načelima", kazao je Zuroff.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙