FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić se zauzeo za reformu UN-a

NEW YORK, 16. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićzauzeo se u petak na summitu Ujedinjenih naroda za reformu Svjetskeorganizacije kako bi se mogla uspješno suočiti s problemimasiromaštva, globalne sigurnosti i terorizma koji zaokupljaju suvremenisvijet.
NEW YORK, 16. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zauzeo se u petak na summitu Ujedinjenih naroda za reformu Svjetske organizacije kako bi se mogla uspješno suočiti s problemima siromaštva, globalne sigurnosti i terorizma koji zaokupljaju suvremeni svijet.

"Moramo ovu našu organizaciju - nesavršenu ali nezamjenljivu, nedovoljno djelotvornu ali nezaobilaznu, ponekad svjesno marginaliziranu ali srećom nikad potpuno bačenu u sjenu - moramo ove naše Ujedinjene narode učiniti odrazom svijeta u kojemu živimo i moramo ih osposobiti da se uhvate u koštac energično i djelotvorno s problemima toga svijeta", rekao je Mesić na susretu na vrhu 60. opće skupštine UN-a.

Hrvatski predsjednik ocijenio je da svijet može samo djelomično biti zadovoljan UN-om 60 godina nakon njegova osnutka jer je dijelom zakazao u ostvarivanju svojih osnovnih načela kao i ciljeva razvoja nerazvijenih, te sprečavanja ratova i terorizma.

"Ujedinjene narode moramo reformirati", zaključio je Mesić obraćajući se predsjednicima država ili vlada na trodnevnom summitu koji završava u petak.

Napominjući da je Hrvatska sljednica jedne od zemalja osnivača UN-a Mesić je kazao kako je našoj zemlji i te kako stalo do toga da "uzvišeni ideali kojima su se vodili oni koji su polagali njihove temelje ne budu iznevjereni".

Mesić je naglasio da reforma UN-a mora zadovoljiti neke kriterije: polaziti od današnje realnosti, uzeti u obzir trendove razvoja u svijetu i biti prihvatljiva za uvjerljivu većinu članica Svjetske organizacije.

Ta je većina, rekao je Mesić ocrtavajući ciljeve reforme, protiv rata, siromaštva i terorizma, a za sigurnost, razvoj, jednakost i poštivanje razlika.

Ustrajući na nezaobilaznoj ulozi UN-a u suvremenom svijetu Mesić je kazao da Svjetska organizacija nikad ne smije postati puki ukras na međunarodnoj sceni, a pogotovo ne paravan koji bi davao legitimnost bilo kojoj politici "koja bi bila u jasnoj opreci s većinskim raspoloženjem".

Mesić je pozdravio Deklaraciju o ostvarivanju milenijskih ciljeva UN-a ističući kako ona, premda nije ono što je izvorno trebala biti, svjedoči o prevladavajućem raspoloženju u korist ciljeva koji uključuju borbu protiv siromaštva i smrtnosti djece te zauzimanje za opće obrazovanje za svu djecu do 2015.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙