FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: ponuda jabuka osrednja, rast cijena rajčice i zelene salate

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Prema podacima Tržišnog informacijskogsustava u poljoprivredi (TISUP), ponuda jabuka na tržištu u posljednjadva, tri tjedna je osrednja, a i potražnja nije velika.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), ponuda jabuka na tržištu u posljednja dva, tri tjedna je osrednja, a i potražnja nije velika.

Cijene jabuka na veletržnicama u posljednja dva, tri tjedna nisu se značajnije mijenjale, no niže su nego lani, za nekih desetak posto. Tako su se u tjednu do 11. rujna jabuke na valetržnicama prodavale po cijeni od 3 do 10 kuna za kilogram, ovisno o sorti i kakvoći.

Najviše cijene jabuka bilježi se kod sorte "granny smith" koja se prodavala po prosječnoj veleprodajnoj cijeni od 7,59 kn/kg i te su jabuke uglavnom iz uvoza.

U ponudi su najzastupljenije jabuke sorte jonagold, idared i zlatni delišes čija se cijena kreće od 3 do 5 kn/kg.

Istodobno, dok se na veletržnicama bilježi niža cijena jabuka nego lani, cijene na tržnicama više su i do 20 posto. Jabuke sorte jonagold, idared i zlatni delišes prodaju se po cijeni od 5 do 10 kn/kg, dok se jabuka sorte granny smith prodaje i po 12 kn/kg.

U promatranom razdoblju cijene jabuka na tržnicama u prosjeku su za 60 posto više nego na veletržnicama, dok je u prošloj godini ta razlika bila manja, odnosno 22 posto.

U TISUP-u napominju kako u narednih mjesec dana očekuju sve bolju ponudu domaćih jabuka, dok će cijene biti na razini lanjskih.

Cijene rajčica u posljednja tri tjedna, prema podacima TISUP-a, u rastućem su trendu i osjetno su više nego lani. Na veletržnicama su cijene u prosjeku više za 103 posto, a na tržnicama za 67 posto u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na cijene od prije dva tjedna rajčica je na veletržnicama poskupjela za 17,5 posto, odnosno prodavala se od 4 do 7 kn/kg.

Na tržnicama su cijene porasle za 17,6 posto, a rajčica je prodavana od 6 do 10 kn/kg. Cijene do 15 kn/kg evidentirane su na tržnicama u Zagrebu. Prosječna cijena rajčica u prodavaonicama bila je 8,93 kn/kg.

U narednom razdoblju i kod rajčica se očekuje daljnji rast cijena.

U TISUP-u napominju kako je sve bolja ponuda kupusa i rog paprike rezultirala padom cijena, a tijekom kolovoza i rujana zabilježen je osjetni porast cijena salate. Na veletržnicama je tako kupus prodavan po prosječnih 2,01 kn/kg, a na tržnicama od 3 do 8 kn/kg. Među skupljim tržnicama su one u Zagrebu i Splitu gdje je kupus prodavan po cijeni od 5 do 8 kn/kg.

Cijena rog paprike na tržnicama kreće se od 6 do 8 kn/kg, a paprike babure od 3 do 10 kn/kg.

Što se cijene zelene salate tiče, na veletržnicama se kretala od 5 do 11 kn/kg, a na tržnicama od 8 do 16 kn/kg.

U prodavaonicama se paprika prodavala po porosječnoj cijeni od 8,47 kn/kg, a zelena salata po 10,44 kn/kg.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙