FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predao se i Libero Mateković, u bijegu još samo treći brat Nikola

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Libero Mateković (30), jedan odtrojice braće za kojima je raspisana tjeralica zbog otmice sinagenerala Vladimira Zagorca predao se jučer hrvatskim pravosudnimvlastima.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Libero Mateković (30), jedan od trojice braće za kojima je raspisana tjeralica zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca predao se jučer hrvatskim pravosudnim vlastima.

Nakon 19 mjeseci bježanja i skrivanja od policije Libero Mateković se sinoć u pratnji svoje odvjetnice Ljiljane Planinić sam javio u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu.

On je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina generala Zagorca, krajem veljače prošle godine. Libero se predao 20-ak dana nakon što je zagrebačka policija u Novom Zagrebu uhitila njegovog brata Ivana koji je kao organizator otmice Zagorčeva sina osuđen na sedam godina zatvora.

U međuvremenu u Grčkoj je uhićen i navodni inicijator otmice Hrvoje Petrač, pa se tako na slobodi u bijegu sada nalazi samo treći brat, Nikola Mateković. On je, pak, nepravomoćno osuđen na godinu i pol dana.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Libero Mateković je prije otmice pratio Zagorčeva sina, a nakon otmice ga čuvao u jednoj kući u Vrbovcu.

Budući je, kao i ostala braća osuđen u odsutnosti, Libero Mateković može zatražiti ponavljanje postupka.

Načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec kazao je da policija još nije razgovarala s Liberom Matekovićem. "Kada za to dođe vrijeme zatražit ćemo dozvolu od Ministarstva pravosuđa za razgovor s njim", kazao je Borovec.

Zamjenik predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šovanj izjavio je Hini da Libero Mateković neće biti priveden na saslušanje pred istražnim sucem jer je istraga nad njim već provedena i u odsutnosti mu je izrečena prvostupanjska presuda.

Na Vrhovnom je sudu, kaže, da odluči hoće li potvrditi tu presudu, ili, što je izvjesnije, odrediti novo suđenje s obzirom da su sudu dostupna već dvojica odbjeglih osuđenika, Ivan i Libero Mateković, a uskoro se isto očekuje i za Petrača.

Šovanj je pojasnio da se Libero Mateković nakon predaje nalazi u pritvoru, gdje će, očekuje se, ostati do pravomoćnosti presude.

Predaju Libera Matekovića danas je komentirala i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ocijenivši da je i taj slučaj "dio akcijskog plana koji se očito provodi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙