FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 19. rujna

ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Objavljujemo najavu važnijih događajaza ponedjeljak, 19. rujna.
ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Objavljujemo najavu važnijih događaja za ponedjeljak, 19. rujna.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će u posjet bjelovarsku gradonačelnicu Đurđu Adlešić i članove Organizacijskoga odbora za obilježavanje oslobodilačke operacije "Otkos 10". Tim su pothvatom od 31. listopada do 4. studenoga 1991. i operacijom "Ledina" do siječnja 1992. hrvatske oružane snage oslobodile 1400 četvornih kilometara okupiranoga prostora u zapadnoj Slavoniji s ukupno 110 sela i zaselaka. Operacijama "Otkos 10" i "Ledina" spriječen je prodor Banjolučkoga korpusa JNA koji je izbijanjem na Dravu htio Slavoniju odsjeći od ostatka Hrvatske. U operaciji "Otkos 10" poginula su 83 Hrvata, a njih 223 je ozlijeđeno. (Ured predsjednika Republike Hrvatske, u 9 sati)

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić uručit će posmrtno odlikovanje Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom bivšem vođi HSS-a Vladku Mačeku za izniman doprinos borbi za neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske te zasluge i stradanja u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskoga naroda. Velered će primiti njegov sin Andrej Maček. Vladko Maček (1879.-1964.) došao je na čelo HSS-a nakon umorstva Stjepana Radića u beogradskoj Skupštini. U monarhističkoj Jugoslaviji više je puta zatvaran, a nakon povratka parlamentarizma ušao je u tzv. Vladu Cvetković-Maček koja je 1939. priznala Banovinu Hrvatsku, a 1941. potpisala pristup Jugoslavije Trojnom paktu. Nakon proglašenja NDH pozvao je činovnički aparat da se stavi na raspolaganje novoj državi, a ustaške su ga vlasti internirale. Maček je napustio Hrvatsku 1945. bježeći pred komunistima, a od 1947. je živio u SAD-u gdje je nastavio borbu protiv komunizma. U iseljeništvu je objavio svoje "Memoare", a posmrtni ostaci preneseni su mu u Zagreb 1996. (Ured predsjednika Republike Hrvatske, u 11,30 sati)

ZAGREB - 32. sjednica Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskoga sabora. Na dnevnom redu bit će zakon o šumama, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom inspektoratu, strategija gospodarenja otpadom, godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja i izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište 2005. (Hrvatski sabor, dvorana Josipa Jelačića, u 14 sati)

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt otvorit će stručni skup o nacrtu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. (Hotel Panorama, u 9,30 sati)

ZAGREB - Konferencija za novinare ministrice Vesne Škare Ožbolt na kojoj će biti predstavljene novele Kaznenoga zakona. (Prostorije Ministarstva pravosuđa u Dežmanovoj 10, u 11 sati)

ZAGREB - Svečanost u povodu otvaranja twinning projekta CARDS 2002 - Kriminalističko-obavještajni sustav. Projekt je vrijedan 2 milijuna eura koji financira Europska unija, a Hrvatska ga provodi u suradnji s Velikom Britanijom. (ravnateljstvo policije, Ilica 335, u 11 sati)

SPLIT - U sklopu 17. Tjedna knjige mediteranske tematike počinje međunarodni znanstveni skup "Dioklecijan, tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700. obljetnici postojanja" u Etnografskom muzeju (u 9 sati). Na simpoziju sudjeluje 15 inozemnih i 20-tak domaćih stručnjaka - dioklecijanista, organiziraju ga Književni krug Split, Mediteranski centar za graditeljsko naslijeđe i Konzervatorski odjel, a glavni sponzor je ruski poduzetnik Dmitri Železnjak, vlasnik tvrtke Portus Adria. Skup će se prvenstveno baviti arhitekturom Dioklecijanove palače te pitanjima vezanim uz život i značaj cara Dioklecijana, ali i drugim novootkrivenim zdanjima Rimskoga carstva, posebno na tlu Srbije.

POŽEGA - Prvi Međunarodni forum okolišnih novinara, koji organizira Press centar za okoliš Hrvatske na temu "Značaj okolišnog novinarstva u zaštiti okoliša i sprječavanju devastacije", počinje u Požegi u Hotelu "Grgin dol" (8,30 sati). Na Forumu će sudjelovati 14 novinara iz Hrvatske i inozemstva, u sklopu projekta "Promicanje okolišnog novinarstva" koji financijski podupire Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Tijekom trodnevnog Foruma organizirat će se radni posjet Parku prirode Papuk, obilazak nove poučne staze Jankovac, te lokacija koje su registrirane kao kulturna prirodna baština Papuka, kandidata za europske geoparkove. O djelovanju na zaštiti, promociji i očuvanju okoliša govorit će Nikola Ružinski iz Ministarstva zaštite okoliša, direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk upoznat će novinare s novim programom zaštite i očuvanju šuma, a ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Ivica Samardžić predstavit će sve vrijednosti tog zaštićenog područja.

ZAGREB - Otvorenje izložbe fotografija Višnje Serdar "Kalamota - otok znanja". (Europski dom, Jurišićeva 1/1, u 19 sati)

Dežurni urednici:

prijepodne - Srebrenka Parlov

poslijepodne - Damir Margetić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙