FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Puli svečano obilježen Dan HRM-a

PULA, 18. rujna 2005. (Hina) - Prigodnom svečanošću u Puli je unedjelju obilježen Dan Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 14. obljetnicaHRM-a te 62. obljetnica sjedinjenja Istre i otoka s domovinomHrvatskom.
PULA, 18. rujna 2005. (Hina) - Prigodnom svečanošću u Puli je u nedjelju obilježen Dan Hrvatske ratne mornarice (HRM) i 14. obljetnica HRM-a te 62. obljetnica sjedinjenja Istre i otoka s domovinom Hrvatskom.

Premda najavljivan, hrvatski Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Stjepan Mesić, nije mogao biti nazočan svečanosti zbog loših vremenskih prilika, odnosno jakih udara vjetra koji su onemogućili slijetanje zrakoplova u pulskoj Zračnoj luci s kojim je predsjednik Mesić iz Zagreba poletio prema Puli.

Ministar obrane Berislav Rončević podsjetio je na važne akcije Hrvatske ratne mornarice tijekom Domovinskog rata, te istaknuo kako Ministarstvo obrane ulaže velika napore za ubrzanu izgradnju kapaciteta i dostizanje potrebnih sposobnosti, kojima bi hrvatske Oružane snage, pa tako i HRM, mogli odgovoriti novim sigurnosnim izazovima.

"Zaštita suvereniteta i ukupnih hrvatskih nacionalnih interesa hrvatskog dijela Jadranskog mora realizirat će se provedbom zadaća Obalne straže, studijom o razvoju sposobnosti HRM-a i provedbom dugoročnog plana razvoja hrvatskih Oružanih snaga", rekao je ministar Rončević. Naglasio je da su obučenost i uvježbanost pripadnika HRM-a najvažniji u ostvarivanju obrambenih zadaća te u prihvaćanju NATO standarda. Ministar Rončević je izrazio zadovoljstvo započetim procesom stalnog pribavljanja osoblja u redove HRM-a i Oružanih snaga RH, poglavito mladih.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Josip Lucić, kazao je da je HRM simbol hrvatske državnosti na moru, kao i ponos hrvatskih građana koji su bogati pomorskom poviješću na ovom dijelu Jadrana. Naglasio je da će uspješno provedena reforma Oružanih snaga dovesti do višeg standarda hrvatskih vojnika i mornara, do ukupnog jačanja Oružanih snaga te je važna za članstvo u NATO-u.

Zapovjednik HRM-a viceadmiral Zdravko Kardum istaknuo je da HRM intenzivno radi na transformaciji, pripremajući se za preuzimanje svog dijela zadaća sa svrhom zaštite cjelovitih interesa Republike Hrvatske u miru i ratu. "Prošli smo dobar dio puta i svakim danom smo sve bliži cilju postizanja pune kompaktibilnosti i interoperabilnosti s mornaricama NATO saveza", zaključio je viceadmiral Kardum.

Na svečanosti u Puli, na kojoj su bili nazočni i župani nekih hrvatskih primorskih županija, te gradonačelnici Pule i Splita, obznanjena su promaknuća u više činove na temelju odluka predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH te zapovjednika HRM-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙