FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin smijenio zapovjednika ruske mornarice

MOSKVA, 4. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putinsmijenio je u nedjelju zapovjednika ruske mornarice i odlikovaosedmoricu članova posade koji su nekoliko dana bili zarobljeni uruskoj podmornici u Tihom oceanu, kao i njihove britanske, japanske iameričke spasioce.
MOSKVA, 4. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je u nedjelju zapovjednika ruske mornarice i odlikovao sedmoricu članova posade koji su nekoliko dana bili zarobljeni u ruskoj podmornici u Tihom oceanu, kao i njihove britanske, japanske i američke spasioce.

"Predsjednik Putin zapovjedio je da se admiral flote Vladimir Kurojedov smijeni s dužnosti glavnog zapovjednika vojne flote i otpusti iz vojske", prema odluci koju je objavio predsjednikov ured za odnose s javnošću koji ne navodi razloge smjene. Drugom se odlukom na dužnost Kurojedova imenuje njegov prvi zamjenik Vladimir Masorin (na slici desno).

Smjena se događa nakon nesreće batiskafa za spašavanje početkom kolovoza koja je gotovo stajala života sedmoricu mornara koji su više od 75 sati proveli zarobljeni u podmornici nadomak obale Kamčatke (ruski Daleki istok) prije nego ih je oslobodio daljinski navođen podvodni robot britanske mornarice.

Nesreća je pokazala tehničku slabost ruske flote i duh tajnovitosti koji još vlada u vojsci, dok je izgred otkrila osoba bliska jednom mornaru koja je nazvala lokalni radio.

Admiral Masorin izjavio je sredinom kolovoza da ruska mornarica posjeduje svu opremu koja je bila potrebna za spašavanje mornara, ali ju nije "mogla" iskoristiti zbog "nemara".

"Jedan je uređaj bio na mjestu nesreće, ali kad smo ga pokušali uporabiti, pokvarili smo ga", rekao je. "Nije bilo stručnjaka za rad s njime. Istraga će reći što je tomu razlog", kazao je Masorin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙