FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija protiv rješavanja pitanja Irana u UN-ovu Vijeću sigurnosti

MOSKVA, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Rusija je u ponedjeljakizjavila da se protivi prijavljivanju Irana UN-ovu Vijeću sigurnostizbog nuklearnog programa, dok postoje naznake bi Europljani moglipoduprijeti takvu odluku.
MOSKVA, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Rusija je u ponedjeljak izjavila da se protivi prijavljivanju Irana UN-ovu Vijeću sigurnosti zbog nuklearnog programa, dok postoje naznake bi Europljani mogli poduprijeti takvu odluku.

Čelnici SAD-a i Europske unije rekli su da će poduprijeti nastojanja da se iransko nuklearno pitanje preda Vijeću sigurnosti - koje može nametnuti sankcije - ako Teheran ne prestane razvijati nuklearni program i ne nastavi pregovore s EU-om.

"U ovakvim okolnostima ne vidimo razloga zašto bi se to pitanje rješavalo u UN-u", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Washington je kritizirao Rusiju jer je u Iranu izgradila nuklearnu centralu, no budući da je potonja stalna članica Vijeća sigurnosti s pravom veta, može blokirati bilo kakvu odluku protiv Irana. SAD, Britanija, Kina i Francuska također su stalne članice s pravom veta u Vijeću sigurnosti.

Iran koji tvrdi da ne kani proizvoditi nuklearno oružje, za što ga sumnjiče Washington i EU, razljutio je Europsku uniju jer je nastavio s preradom urana u centrali u Isfahanu, zbog čega su europskih čelnici zaprijetili podnošenjem izvješća u Vijeću sigurnosti.

"Rusija ima svoje gospodarske interese. Podnošenje izvješća o njezinu kupcu u Vijeću sigurnosti automatski bi poništilo sve unosne ugovore s Iranom", rekao je jedan diplomat. "Usto, Moskva nikad ne propušta prigodu da naljuti Amerikance".

Rusija je u Iranu izgradila nuklearnu električnu centralu vrijednu milijardu američkih dolara nedaleko od južne luke Bushehr koja dogodine treba početi s radom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙