FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU najavili angažman oko uspjeha pregovora u okviru WTO-a

PARIZ, 15. rujna 2005. (Hina/AFP) - SAD i Europa obvezali su se nasuradnju kako bi se razbila pat-pozicija u razgovorima u okviruSvjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji globalnetrgovine ali su napomenuli da ostatku svijeta neće nametati nikakvagotova rješenja.
PARIZ, 15. rujna 2005. (Hina/AFP) - SAD i Europa obvezali su se na suradnju kako bi se razbila pat-pozicija u razgovorima u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji globalne trgovine ali su napomenuli da ostatku svijeta neće nametati nikakva gotova rješenja.

Povjerenik EU za trgovinu Peter Mandelson i američki trgovinski izaslanik Rob Portman izdvojili su poljoprivredu kao ključnu spornu točku na koju se moraju fokusirati i oni sami i WTO.

Dvojica političara sastala su se nakon što je američki predsjednik George W. Bush u govoru na summitu Ujedinjenih naroda obećao da će SAD ukinuti sve trgovinske subvencije ako to učine i druge zemlje.

"Snažno podupirem bit njegovih napomena i mislim da je važno da netko poput predsjednika posveti takvu količinu pozornosti pregovorima u okviru WTO-a", kazao je Mandelson.

Portman je kazao da je s Mandelsonom postigao dogovor o vremenskom okviru "intenzivnih konzultacija" u okviru priprema za ključni ministarski sastanak 148 članica WTO-a, zakazan od 13. do 18. prosinca u Hong Kongu.

"Ne namjeravamo kreirati gotova rješenja koja bismo potom prosljeđivali zahvalnom članstvu WTO-a ali ako se nas dvojica ne možemo dogovoriti o temeljnim pristupima, slabi su izgledi da će članice WTO-a kao cjelina postići dogovor i osigurati pomak", naglasio je Mandelson.

EU i SAD su postigli sporazum o ukidanju izvoznih subvencija za poljoprivredne proizvode ali nisu naveli kada će i kako to učiniti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙