FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zvona u Beslanu najavila prvu obljetnicu talačke krize i pokolja u školi

BESLAN, 1. rujna 2005. (Hina/AFP) - Četiri udarca zvona odbilo je učetvrtak ujutro u 9h15 u školi broj 1 u Beslanu obilježavajući početakkomemoracije na prvu godišnjicu tragičnog događaja, kad je 331 osobapoginula u akciji oslobađanja škole pod opsadom čečenskih teroristakoji su u zgradi držali više od 1000 osoba, uglavnom djece, kaotaoce.
BESLAN, 1. rujna 2005. (Hina/AFP) - Četiri udarca zvona odbilo je u četvrtak ujutro u 9h15 u školi broj 1 u Beslanu obilježavajući početak komemoracije na prvu godišnjicu tragičnog događaja, kad je 331 osoba poginula u akciji oslobađanja škole pod opsadom čečenskih terorista koji su u zgradi držali više od 1000 osoba, uglavnom djece, kao taoce.

Čim je zvuk zvona utihnuo, Mozartov Requiem začuo se unutar škole gdje su već sat vremena obitelji žrtava dolazile u skupinama kako bi položile cvijeće unutar gimnastičke dvorane gdje je najviše osoba stradalo.

U tri sata više od tisuću osoba prošlo je kroz metalne detektore kako bi ušli u školu, obišli dvoranu gdje su izložene fotografije u boji 331 ubijene osobe.

Cvijeće su došli položiti i predsjednik Sjeverne Osetije Tajmuraz Mamsurov i predstavnik Kremlja Dmitri Kozak.

Sve okolne ulice blokirala je policija te je pristup bio moguć samo pješice.

Ulice Beslana gdje bi službeno žalovanje trebalo trajati tri dana bile su tihe.

Više desetaka tisuća policajaca nadziralo je u četvrtak ruske škole, od Vladivostoka do Moskve, gdje je više od 15 milijuna učenika ponovno krenulo na nastavu, godinu dana nakon otmice u školi u Beslanu.

Samo u Moskvi mobilizirano je 3500 policajaca. Minuta tišine treba se poštivati u svim moskovskim ustanovama na zahtjev gradske uprave.

Otmica u školi broj 1 u Beslanu završena je 3. rujna 2004. godine - ubijena je 331 osoba, od čega 186 djece, ne računajući 31 terorista koji su također smrtno stradali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙