FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Atena: sukobi nakon antinacističkih prosvjeda

ATENA, 17. rujna 2005. (Hina/dpa) - Više stotina antinacističkihaktivista bacalo je u subotu u Ateni Molotovljeve koktele, kamenje iboce na specijalne policijske snage koje su bacale suzavac naprosvjednike.
ATENA, 17. rujna 2005. (Hina/dpa) - Više stotina antinacističkih aktivista bacalo je u subotu u Ateni Molotovljeve koktele, kamenje i boce na specijalne policijske snage koje su bacale suzavac na prosvjednike.

Većina aktivista iz redova ljevičara okupila se kako bi prosvjedovala protiv planiranog skupa pristaša neonacizma u središtu grada.

Skup desničara koji je organizirala grčka ultradesničarska stranka Chryssi Avgi ili Zlatna zora, uz potporu ultradesničarskih stranaka iz cijele Europe, bio je dio prijepornog trodnevnog festivala nazvanog Val mržnje.

Na skupu koji se organizira kako bi se izrazilo protivljenje ulasku Turske u Europsku uniju, oko 350 sudionika iz Grčke, Njemačke, Italije, Rumunjske i Španjolske okupilo se ispred ureda Chryssi Avgi u Ateni, kako bi u povorci krenuli kroz središte grčke prijestolnice. Prema višim policijskim dužnosnicima, skup je otkazan u zadnji čas.

Više stotina ljevičara s kukuljicom na glavi koji su se okupili kako bi prosvjedovali protiv skupa, tada su počeli bacati Molotovljeve koktele, kamenje i štapove na policiju.

Deseci osoba napali su sjedište glavne oporbene Socijalističke stranke u središtu Atene, dok su drugi uništavali automobile.

Dvjestotinjak ljevičara otišlo je prema atenskom sveučilištu i pokušalo podmetnuti požar.

"Trenutačno je uspostavljen mir i nitko nije ostao u zgradi sveučilišta. Čini se da su se ljevičari raspršili gradom u malim skupinama", rekao je dužnosnik policije.

Neonacistički organizatori skupa odbili su otkazati okupljanje unatoč prosvjedima lokalnih vlasti i židovskih skupina koje su ih prisilile da nekoliko puta promijene mjesto održavanja skupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙