FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Video igrice potiču nasilje u dječaka

SAINT LEO, 21. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Većina studija opovezanosti video igrica i nasilja pokazuje da nasilne video igricemogu pojačati agresivno ponašanje kod djece i adolescenata, a posebicekod dječaka, objavili su istraživači u petak.
SAINT LEO, 21. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Većina studija o povezanosti video igrica i nasilja pokazuje da nasilne video igrice mogu pojačati agresivno ponašanje kod djece i adolescenata, a posebice kod dječaka, objavili su istraživači u petak.

Analize koje se temelje na istraživanju tijekom 20 godina pokazuju da učinci mogu biti izravni i dugotrajni.

Po jednoj od studija, dijete i za manje od 10 minuta provedenih u nasilnoj video igrici, kod rješavanja testa vezanog uz raspoloženje nakon toga izražava agresivne osobine i sklonije je agresivnijem ponašanju.

Učitelji u višim razredima osnovne škole navode da su djeca koja provode više vremena u igranju takvih video igrica postaju napadnija i sklonija svađi od druge djece, kako s drugim učenicima, tako i s nastavnicima.

Američka udruga za psihologiju preporučuje smanjivanje nasilja u video igricama namijenjenima djeci i mladima. Također preporučuju roditeljima da se informiraju o sadržaju i vrsti video igrica i pomognu djeci pri njihovu odabiru.

"Prikazujući im nasilje bez ikakvih posljedica mladi bivaju upućeni na to da je nasilje odgovarajući način rješavanja konflikata", ocijenila je psihologica Elizabeth Carll, suradnica na istraživanju.

Istraživači smatraju da nije prihvatljivo ni prikazivanje nasilja na televiziji, ali da pritom roditelji ipak mogu sjesti i pratiti TV program s djecom te im objasniti što se to prikazuje. S video igricama je drugačije. "Kad ih igrate, dio ste njih. To znači da sudjelujete u nasilju jer ih igrate", upozoravaju istraživači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙