FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveislamske ženske igre počinju u Teheranu - muškarcima pristup zabranjen

TEHERAN, 17. rujna 2005. (Hina/dpa) - U Teheranu će 25. ovog mjesecapočeti sveislamske ženske igre, na kojima će muškarcima pristup bitidopušten samo prilikom svečanosti otvaranja, no ne i tijekom sportskihnadmetanja.
TEHERAN, 17. rujna 2005. (Hina/dpa) - U Teheranu će 25. ovog mjeseca početi sveislamske ženske igre, na kojima će muškarcima pristup biti dopušten samo prilikom svečanosti otvaranja, no ne i tijekom sportskih nadmetanja.

U igrama će sudjelovati 2.000 sportašica iz 42 islamske zemlje, a natjecanja će se odvijati u 18 sportskih disciplina. Svoje sudjelovanje najavile su i muslimanske sportašice iz Velike Britanije i Rusije, a očekuje se i jedna lakoatletičarka iz SAD-a.

Zbog rigidnih pravila islama ove igre predstavljaju jedinu mogućnost da se muslimanske sportašice javno natječu u međunarodnoj konkurenciji. No stroga pravila odijevanja muslimanskim sportašicama dopuštaju samo natjecanje u disciplinama poput streličarstva, jahanja i streljaštva i sl. U tim sportskim disciplinama je naime moguće pokriti glavu i noge.

Tijekom jednotjednog sportskog natjecanja zabranjeno je snimanje i fotografiranje. Prve sveislamske igre za žene održale su se već 1992. u Teheranu. Potom su se organizirale i u Pakistanu i u Kataru, ali tamo te igre više nemaju budućnosti jer su zbog zabrane snimanja i tv-prijenosa izostali svi sponzori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙