FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran će odgovarati samo IAEA-u a ne i europskoj trojci

TEHERAN, 28. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Iran će za svoj nuklearniprogram odgovarati samo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju(IAEA) a ne i trojci Europske unije, izjavio je u nedjeljuglasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid-RezaAssefi.
TEHERAN, 28. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Iran će za svoj nuklearni program odgovarati samo Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) a ne i trojci Europske unije, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Assefi.

Assefi je rekao da Europljani nisu ispunili svoje obveze i da su djelovali protivno pariškom sporazumu iz studenog 2004. godine, čime su primorali Iran da razmotri nalaženje drugih partnera za pregovore u sporu oko njegovog nuklearnog programa.

Trojka EU-a, koju čine Velika Britanija, Francuska i Njemačka, "sama sebe isključuje" iz pregovora neprikladnom retorikom i stalnim prijetnjama da će prekinuti pregovore, ustvrdio je Assefi.

Očekuje se da u roku od 45 dana iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad iznese svoj plan za rješavanje spora oko iranskog nuklearnog programa. Po tom planu Iran bi zadržao program proizvodnje nuklearnog goriva a istovremeno bi dao čvrsta jamstva da će nuklearnu tehnologiju koristiti samo u mirnodopske svrhe.

Assefi nije pobliže objasnio u čemu se Ahmadinedžadov plana razlikuje od onog njegova prethodnika Mohamada Hatamija čiji je prijedlog EU odbio.

Novoimenovani iranski pregovarač o nuklearnom programu Ali Larijani je izjavio da su Kina, Rusija i Južna Afrika moguće alternative trojci EU-a koja od listopada 2003. vodi pregovore s Iranom.

Larijani je također jasno rekao da "iranska načela trebaju biti uključena u bilo koji budući pregovarački proces", te da će novi pregovarački tim pod njegovim vodstvom biti drugačiji od onog njegovog umjerenog prethodnika Hassana Rowhanija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙