FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas pozvao Izrael na dodatne korake za mir

NEW YORK, 16. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik MahmudAbas pozvao je u petak Izrael da poduzme dodatne mjere kako Gaza ne bipostala "golem zatvor" i doista pokrene mirovni proces.
NEW YORK, 16. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u petak Izrael da poduzme dodatne mjere kako Gaza ne bi postala "golem zatvor" i doista pokrene mirovni proces.

U govoru pred Općom skupštinom UN-a, koji je pročitao njegov ministar vanjskih poslova Naser al-Kidwa, Abas je poručio da je "na Izraelu da svoje jednostrano povlačenje iz Gaze pretvori u doista pozitivan korak".

"Moramo brzo riješiti sva važna pitanja koja su još neriješena, uključujući granični prijelaz u Rafahu, zračnu luku, luku i uspostavu izravne veze između pojasa Gaze i Zapadne obale. Bez toga Gaza bi ostala golem zatvor", rekao je.

Naglasio je također da mirovni proces ne može uspjeti bez prekida naseljavanja, izgradnje "zida" i podjele Zapadne obale na izolirane kantone i razbacane otočiće, u što spada i Jeruzalem.

"Jeruzalem je ključ mira. Istočni Jeruzalem naš je glavni grad", poručio je palestinski predsjednik.

Izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmud Abas trebali bi se sastati početkom listopada, objavio je u petak u New Yorku Sharonov glasnogovornik. Sastanak bi se trebao održati 1. ili 2. listopada, a mjesto na kojem će se održati još nije poznato.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙